Tetani, tilstand preget av økt nevromuskulær irritabilitet som kan utvikle seg til tremor, muskelspasmer (se spasme) og eventuelt kramper (se krampetilstand).

Lav konsentrasjon av ionisert kalsium i blodet er årsak til tilstanden, men også magnesiummangel kan disponere for tetani.

Konsentrasjonen av ionisert kalsium bestemmes i hovedsak av biskjoldbruskkjertelhormonet PTH (parathyreoideahormon). Mangel på dette hormonet fører til økt tap av kalsium i urinen og redusert evne til å mobilisere kalsium fra skjelettet, slik at mengden ionisert kalsium i blodet reduseres. PTH-mangel (se hypoparatyreoidisme) forekommer vanligst etter operative inngrep på halsen, f.eks. etter kompliserte operasjoner for struma eller skjoldbruskkjertelkreft.

Ved sykdom i tarmen (malabsorpsjon, cøliaki, kroniske betennelsestilstander) kan opptaket av kalsium og eventuelt magnesium fra kosten være såpass hemmet at tetani kan forekomme. Enkelte kroniske nyresykdommer kan også føre til kalsiumtap og disposisjon for tetani.

Dersom surhetsgraden i blodet forandres, f.eks. ved hyperventilasjon, kan dette føre til at kalsiumfordelingen i kroppen endres, med fall i ionisert kalsium i blodet og økt nevromuskulær irritabilitet til følge.

Etter uttalt og langvarig D-vitaminmangel (se rakitt) kan tilførsel av D-vitamin paradoksalt nok også føre til tetani. Tilførsel av D-vitamin i en slik situasjon øker benvevets evne til å akkumulere kalsium, og i gitte situasjoner kan så mye kalsium trekkes fra blodet til benvevet at kalsiumkonsentrasjonen i blodet faller nok til å utløse tetani. Også andre sykdommer som fører til store elektrolytt- og syre-baseforstyrrelser, kan utløse tetani.

En mindre reduksjon av ionisert kalsium i blodet vil kunne øke musklenes irritabilitet (latent tetani), noe som kan påvises ved spesielle prøver. F.eks. vil lett banking mot ansiktsnerven like foran øret kunne fremkalle en muskeltrekning omkring munn, nese og øye på samme side (Chvosteks tegn). Ved en annen prøve (Trousseaus fenomen) vil oppumping av en blodtrykksmansjett rundt overarmen utløse en spasme i hånden med en karakteristisk stilling av fingrene til følge (såkalt fødselhjelperhånd).

Tetani ved uttalt hypokalsemi kan utløse krampeanfall. Mest fryktet er spasmer i strupehodet, noe som kan føre til kvelning.

Intravenøs tilførsel av kalsium vil raskt korrigere konsentrasjonen av kalsium i blodet og redusere faren for tetani. Pasienter som på grunn av kronisk sykdom ikke greier å opprettholde normale kalsiumkonsentrasjoner i blodet, behandles med daglig oral tilførsel av store doser D-vitamin eller kalsitriol og kalsium.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. august 2014 skrev Dag Sletten

Jeg har i alle år vært plaget av muskelkramper, særlig om natten etter løpeturer. Jeg har lest en del om årsaksforhold. Noe jeg savner her, er dehydrering. Når jeg drikker rikelig med vatn etter trening, unngår jeg kramper. Men dehydrering blir ikke alltid nevnt i litteraturen om tetani. DS

11. august 2014 skrev Jens Petter Berg

Muskelkramper har mange ulike årsaker, og dehydrering kan være medvirkende. Tetani, som denne artikkelen hander om, er en betegnelse på den generelt økte nevromuskulære irritabiliteten som forårsakes av lavt nivå av enten kalsium- eller magnesium-ioner i blodet. Kramper forbundet med dehydrering er derfor ikke så relevant i en beskrivelse av tetani og passer bedre for eksempel i SNLs artikkel om "krampetilstand".

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.