Skuldermassasje

Skuldermassasje. Massasje brukes blant annet i restitusjonsfasen hos idrettsutøvere.

Skuldermassasje
Av /Shutterstock.

Massasje er en behandlingsform som består i bearbeidelse av underhudsvev og muskulatur med spesielle håndgrep. De viktigste håndgrepene er stryking (effleurage), knaing (pétrissage), gnidning (friksjon), banking (tapotement) og vibrasjon.

Massasje benyttes for økt fysisk og psykisk velvære ved å løsne opp spenninger og stress og for å bedre lymfe- og blodgjennomstrømming. Massasje kan brukes som en del av behandlingen ved bløtdelsskader og ved muskelstramninger, og som allment avslappende behandling ved psykiske spenningstilstander.

Mange idrettsutøvere benytter også massasje som en del av restitusjonsprosessen etter harde treningsøkter.

Massasje bør ikke brukes ved akutte betennelsestilstander, ved smerter av ukjent årsak eller de første dagene etter en bløtdelsskade der det er fare for økt blødning.

Massasje er en passiv behandlingsform og bør kombineres med aktive øvelser.

Effekt

Mange studier har sett på effekter av massasje på mange forskjellige tilstander og diagnoser. Disse har vist svært varierende resultater.

I oversiktsstudier er det ikke funnet effekt på prestasjoner hos idrettsutøvere ved bruk av massasje. Det ble dog funnet en mulig effekt på fleksibilitet og muskelsårhet (såkalt «delayed onset of muscle soreness», DOMS).

Som lindrende behandling hos kreftpasienter i palliativ fase er effekten usikker.

Det finnes lite støtte i forskningen for effekt av behandling med massasje ved fødsel, skulderplager, korsryggsmerter, kreft, artrose, postoperativ muskelsårhet og muskelskjelettsmerter. Det er dog betydelige metodologiske problemer med de studier som er gjort og stort spenn i tema og metode gjør gode metaanalyser vanskelig å gjøre.

Historikk

Massasje er kjent fra oldtiden i Kina og India, de gamle grekere og romere lot seg massere etter badet, og den greske legen Hippokrates omtaler massasjebehandling av forstuinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg