massasje

Skuldermassasje. Massasje brukes blant annet i restitusjonsfasen hos idrettsutøvere.

Skuldermassasje
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Massasje er en behandlingsform som består i bearbeidelse av underhudsvev og muskulatur med spesielle håndgrep. De viktigste håndgrepene er stryking (effleurage), knaing (pétrissage), gnidning (friksjon), banking (tapotement) og vibrasjon.

Hensikten med massasjen er å løse opp muskulatur og bedre lymfe- og blodgjennomstrømningen. Massasje kan brukes som en del av behandlingen ved bløtdelsskader og ved muskelstramninger, og som allment avslappende behandling ved psykiske spenningstilstander. Mange idrettsutøvere benytter også massasje som en del av restitusjonsprosessen etter harde treningsøkter. Massasje må ikke brukes ved akutte betennelsestilstander, ved smerter av ukjent årsak eller de første dagene etter en bløtdelsskade der det er fare for blødning. Massasje er en passiv behandlingsform og bør kombineres med aktive øvelser.

Massasje er kjent fra oldtiden i Kina og India, de gamle grekere og romere lot seg massere etter badet, og den greske legen Hippokrates omtaler massasjebehandling av forstuinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg