Nøtteknekkerøsofagus, diffuse, krampaktige sammentrekninger i spiserøret.

Nøtteknekkerøsofagus er en forstyrrelse i det normale, peristaltiske (se peristaltikk) bevegelsesmønsteret i spiserøret. Man vet ikke hva dette kommer av, men det foreligger en defekt i den fine koordineringen som styrer musklene i spiserørsveggen, og som fører til svært kraftige, dårlig koordinerte sammentrekninger i muskulaturen.

Tilstanden gir svelgebesvær hos 30–60 % av pasientene. Mange plages også med klemmende eller pressende smerter bak brystbenet. Mange pasienter utredes ofte først for hjertesykdom, fordi symptomene kan likne helt på de en ser ved f.eks. angina pectoris.

Diagnosen kan stilles ved en enkel kontrastrøntgenundersøkelse av spiserøret. Trykkmålinger kan gi ytterligere informasjon om omfanget og graden av tilstanden. Hjertesykdom er ofte en differensialdiagnose (se differensialdiagnostikk) som må utelukkes, og nøtteknekkerøsofagus er den hyppigste årsaken til såkalt non-cardiac chest pain (smerter i brystet som ikke skyldes hjertet).

Ulike typer medisinsk behandling har vært forsøkt, men ingen er spesielt effektive. Kalsiumantagonister (legemidler som virker avslappende på glatt muskulatur, brukes ofte i forbindelse med hjerte- og karsykdommer) ser ut til å ha effekt hos en del av disse pasientene. Nitrater, som har en lignende effekt, har også vært forsøkt, men med mer usikre resultater. En forklaring på tilstanden, sammen med en forsikring om at det ikke foreligger hjertesykdom som årsak til symptomene, vil ofte være til god hjelp. En del vil også lære andre måter å håndtere tilstanden på, f.eks. vil anfall kunne utløses av å drikke kalde drikker fort.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.