Naproksen er et legemiddel med betennelsesdempende og smertestillende virkning, av typen NSAID (non-steroid antinflammatorisk). Naproksen virker ved å hemme enzymene syklooksygenase 1 og 2 (COX-1 og COX-2).

Faktaboks

Uttale

naproks'en

Også kjent som

naproxen

Virkningsmåte

Virkningsmekanismen til naproksen
Figuren viser hvordan naproksen hemmer enzymet syklooksygenase
Virkningsmekanismen til naproksen
Lisens: CC BY SA 3.0

Virkningsmekanismen er ikke fullstendig kartlagt, men effekten kommer mest sannsynlig fra den ikke-selektive og reversible hemmingen av enzymene syklookygenase 1 og 2. Hemming av disse enzymene reduserer produksjonen av prostaglandiner og gir en betennelsesdempende (antiinflammatorisk), smertestillende (analgetisk) og febernedsettende (antipyretisk) effekt.

Bruk

Naproksen brukes hovedsakelig som korttidsbehandling av milde til moderate smerter slik som muskel- og leddsmerter, hodepine, menstruasjonssmerter og tannpine.

Naproksen tas i tablettform, og noen eksempler på handelsnavn på legemidler som inneholder Naproksen er Napren-E og Naproxen.

Bivirkninger

Bivirkninger fra magen og tarmsystemet er vanligst, og kan være for eksempel magesmerter, diaré, kvalme og økt risiko for magesår. Den økte risikoen for magesår kommer av at prostaglandinene som hemmes, i utgangspunktet har en beskyttende effekt på slimhinnen i fordøyelseskanalen. Andre bivirkninger er knyttet til bruk av Naproksen er forverring av astma, redusert nyrefunksjon, økt mengde væske i kroppen (ødem), forverret hjertesvikt, høyt blodtrykk og hudutslett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg