Odontogen tumor er en samlebetegnelse på svulster i kjevene med opphav i tanndannende celler. Det finnes en lang rekke odontogene tumorer, men samtlige er sjeldne. De er typisk godartede, men kan være lokalt aggressive, og ondartede varianter finnes. Sistnevnte er imidlertid svært sjeldent. Et eksempel på en odontogen tumor er ameloblastomet.

Årsaker

Odontogene tumorer skyldes forstyrrelser i signalveiene som er ansvarlige for dannelse og utvikling av tenner og tennenes støttevev. En del genetiske faktorer av betydning er identifisert, men fordi disse svulstene generelt er sjeldne, er det vanskelig å kartlegge eventuell arvelighet. Ytre faktorer, som miljø og livsstil, har så vidt man vet ingen betydning når det gjelder utvikling av odontogene tumorer.

Diagnostikk og behandling

De fleste odontogene tumorer vokser relativt langsomt og gir lite symptomer. Mange kan derfor ha oppnådd betydelig størrelse før de blir diagnostisert. I vestlige land oppdages de gjerne tilfeldig på røntgenbilder i forbindelse med tannlegebesøk. Ubehandlet vil de kunne ødelegge nabovev og noen varianter kan anta svært store dimensjoner. Odontogene tumorer behandles kirurgisk med fjerning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg