Ameloblastom er en godartet, men lokalt aggressiv svulst i kjeven. Svulsten kan utvikle seg i overkjeven men forekommer hyppigst i underkjeven der cellene likner på cellene som danner tannemalje (ameloblaster). De kan også utvikle seg i veggen på cyster i kjevene og kan vokse utenfor kjevebenet. Ameloblastomer er sjeldne, men er likevel en av de vanligste såkalte odontogene tumorene. Den oppstår oftest i aldersgruppen 20-40 år. Svulsten vokser sakte i kjeven, som ekspanderer, og både kjeveben og tannrøtter kan brytes ned og resorberes. Ubehandlet kan ameloblastomer oppnå monstrøse dimensjoner.

Faktaboks

Uttale
ameloblastˈom

Diagnostikk

Langtkommen sykdom oppdages klinisk, men ofte oppdages ameloblastomer tilfeldig som røntgenfunn hos tannlege. På røntgenbilde ses svulsten som en uthuling av benet, og den likner på en enkelt cyste eller på sammensmeltede såpebobler.

Behandling

Behandling er kirurgi med fjerning av svulsten. Svulsten kan komme tilbake på samme sted etter mange år. Det skyldes at svulsten kan infiltrere nabovevet, og den må derfor fjernes med en god margin i normalt vev utenfor svulsten.

Maligne ameloblastomer

I ekstremt sjeldne tilfeller forekommer ondartede ameloblastomer. Malignt ameloblastom, som histologisk har samme oppbygging og utseende som et vanlig ameloblastom, men som har metastasert, vanligvis til lungene. Et ameloblastisk karsinom er et ameloblastom med celleforandringer mer typiske for en kreftsvulst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg