Onkoføtale antigener er kjemiske forbindelser som normalt finnes på og i celler i fosterlivet, men som hos friske voksne bare påvises i svært lav konsentrasjon i normalt vev eller i blodet.

Faktaboks

Uttale
onkoføtˈale antigener
Etymologi
av onko- og latin foetus, ‘foster’

Under kreftutvikling vil en del kreftceller produsere sterkt økte mengder av ett eller flere slike antigener.

Typer

De klinisk viktigste onkoføtale antigenene er alfaføtoprotein (AFP), karsinoembryonalt antigen (CEA), CA125, og prostataspesifikt antigen (PSA).

Påvisning

Økt produksjon av onkoføtalt antigen kan påvises ved å undersøke spesialfargede snitt av en svulst med mikroskop eller ved å måle konsentrasjonen av markøren i pasientens blod. Påvisning av én eller flere slike såkalte tumormarkører i blod eller ved spesifikk vevsfarging kan være nyttig for diagnose og utredning av enkelte kreftsykdommer.

Man måler konsentrasjonen av markører i blodet for å følge effekten av behandling eller for å kunne tidlig påvise tilbakefall av enkelte kreftsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg