Patellofemoralt smertesyndrom er smerter i og omkring kneet, kneskålen (patella) og lårbenet (femur).

Fremre knesmerter er en vanlig tilstand, særlig blant jenter i tenårene. Minst 30 prosent av alle 16-åringer har hatt slike symptomer. Det ses ofte hos idrettsutøvere som driver mye med løping og hopping, men kan også forekomme hos personer uten spesielt høyt aktivitetsnivå.

Symptomene oppstår som regel i forbindelse med overbelastning. I noen tilfeller kan symptomene relateres til et direkte traume mot patella, for eksempel et fall inn i målgården i håndball.

Årsaken til fremre knesmerter er ukjent. En rekke årsaker er foreslått. Kalvbeinthet antas å disponere for tilstanden gjennom øket belastning på leddbåndene mellom patella og femur på innsiden (medialsiden). I disse strukturene er det funnet nerveendringer som kan gi smerter ved belastning. De fleste ungdommer har normal brusk på patellas bakside, men enkelte kan ha forandringer i brusken på patellas bakre leddflate mot femur. Tilstanden kalles da ofte chondromalacia patella. Overflatiske bruskforandringer gir vanligvis ikke smerter, men pasienter med dypere bruskskader ned til knokkelen kan ha smerter fra området.

Diagnosen stilles klinisk, og det er sjelden indisert med undersøkelser med vanlig røntgen, CT eller MR. Billeddiagnostikk kan imidlertid være nødvendig for å utelukke andre årsaker til knesmertene.

I de fleste tilfeller vil utøveren bli henvist til fysioterapi med vekt på styrke- og balansetrening. Taping av kneskålen kan hjelpe på smertene og gjøre det enklere å trene opp kneet. Innleggssåler kan også være til hjelp hvis pasienten er plattfot. Kirurgisk behandling av fremre knesmerter er meget sjeldent indisert, og kun i tilfeller der kneskålen (patella) har glidd ut av ledd flere ganger (patellaluksasjoner) eller der det er store akseavvik.

Langt de fleste av pasientene har god effekt av treningsterapi med fokus på å styrke knemuskulaturen. Pasienter som ikke har effekt av trening bør utredes for andre årsaker til smerter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.