Patellofemoralt smertesyndrom, fremre knesmerter, smerter i og omkring leddet mellom patella (kneskålen) og femur (lårbenet).

Dette er en vanlig tilstand hos idrettsutøvere som driver mye med løping og hopping, særlig blant jenter i tenårene. Minst 30 % av alle 16-åringer har hatt slike symptomer. Symptomene oppstår som regel i forbindelse med overbelastning, men kan også være forårsaket av et direkte traume mot patella, f.eks. et fall inn i målgården i håndball. En rekke årsaker er foreslått. Kalvbeinthet antas å disponere for tilstanden gjennom øket belastning på leddbåndene mellom patella og femur på innsiden (medialsiden). I disse strukturene er det funnet nerveendringer som kan gi smerter ved belastning. De aller fleste yngre utøvere har normal brusk på patellas bakside, men enkelte pasienter kan ha forandringer i brusken på patellas bakre leddflate mot femur. Tilstanden benevnes da ofte chondromalacia patella. Overflatiske bruskforandringer gir vanligvis ikke smerter, men pasienter med dypere bruskskader ned til ben vil ofte ha smerter fra området.

Diagnosen stilles klinisk, og det er sjelden indisert med undersøkelser med vanlig røntgen, CT eller MR.

I de fleste tilfeller vil utøveren bli henvist til fysioterapi med vekt på styrke- og balansetrening. Taping av kneskålen kan hjelpe på smertene og gjøre det enklere å trene opp kneet. Innleggssåler kan også være til hjelp hvis pasienten er plattfot. Kirurgi er kun aktuelt der hvor patella har glidd ut av ledd flere ganger (patellaluksasjoner) eller der det er store akseavvik.

90 % av pasientene blir helt smertefrie. De som gjenstår, bør utredes for andre årsaker til smerter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.