Personlighetsendring er en varig endring i en persons måte å tenke, reagere og være på i personlige og sosiale situasjoner (se personlighet).

Årsaker

Personlighetsendring kan være forårsaket av legemlige sykdommer eller skader som rammer hjernen (blant annet organisk betingede psykiske lidelser som for eksempel demens), skyldes langvarig misbruk av stoff eller andre rusmidler (for eksempel alkohol), eller forekomme som en del av utviklingen av en alvorlig psykisk lidelse som for eksempel schizofreni. Tilstander som kan minne om varig personlighetsendring, finnes også hos psykologisk sett selvusikre, søkende individer som, på jakt etter klare verdier og med behov for å tilhøre et fellesskap, for eksempel trekkes inn i enkelte ekstreme religiøse bevegelser eller på annet vis lar seg lede til radikalt endret livsførsel.

En spesiell form for varig personlighetsendring kan forekomme hos personer som har overlevd katastrofale hendelser som for eksempel terrorisme, tortur og langvarig fangenskap. Personlighetsendringen kan i disse situasjonene være kjennetegnet ved utvikling av mistro og av og til fiendtlig holdning til omgivelsene, en kronisk følelse av tomhet og håpløshet, fremmedfølelse og en konstant opplevelse av å være i livsfare (se konsentrasjonsleirsyndrom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg