Personlighetsendring, varig endring i en persons måte å tenke, reagere og være på i personlige og sosiale situasjoner (jamfør personlighet).

Personlighetsendring kan være forårsaket av legemlige sykdommer eller skader som rammer hjernen (blant annet organisk betingede psykiske lidelser som for eksempel demens), skyldes langvarig misbruk av stoff eller andre rusmidler (for eksempel alkohol), eller forekomme som en del av utviklingen av en alvorlig psykisk lidelse som for eksempel schizofreni. Tilstander som kan minne om varig personlighetsendring, finnes også hos psykologisk sett selvusikre, søkende individer som på jakt etter klare verdier og med behov for å tilhøre et fellesskap trekkes inn i enkelte ekstreme religiøse bevegelser.

En spesiell form for varig personlighetsendring kan forekomme hos personer som har overlevd katastrofale hendelser som for eksempel terrorisme, tortur og langvarig fangenskap. Personlighetsendringen er i disse situasjonene kjennetegnet ved utvikling av mistro og av og til fiendtlig holdning til omgivelsene, en kronisk følelse av tomhet og håpløshet, fremmedfølelse og en konstant opplevelse av å være i livsfare (se konsentrasjonsleirsyndrom).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.