Pleuradren

Ved symptomgivende pleuravæske kan det være aktuelt å tappe væsken med et pleuradren.

Pleuradren
Av /Shutterstock.

Pleurapunksjon er å stikke en nål inn i pleurahulen, rommet mellom den delen av brysthinnen, pleura, som kler brystkassens innside og den delen som kler lungenes overflate. Dette gjøres for å undersøke eventuell væske som befinner seg i pleurahulen. Normalt er det kun en tynn film av væske mellom disse to delene av pleura, men enkelte sykdommer kan gjøre at det hoper seg opp væske i pleurahulen, såkalt pleuraeffusjon. Denne pleuravæsken vil skyve lungen bort fra brystveggen.

Faktaboks

Uttale
plˈeurapunksjon
Også kjent som

thorakocentese

Pleurapunksjon gjøres når man ønsker å ta ut væske til nærmere undersøkelse for å kunne påvise årsaken til væskeansamlingen. Man kan undersøke om det er bakterier, også tuberkulosebakterier, eller kreftceller i pleuravæsken. Det er også mulig å undersøke proteininnhold, sukkerinnhold og innholdet av enkelte enzymer.

Pleurapunksjon er også aktuelt hvis det er dannet så mye pleuravæske at pasienten blir tung i pusten. I slike tilfeller kan det dreie seg om flere liter væske som må tappes ut ved gjentatte pleurapunksjoner.

Punksjonen gjøres i lokalbedøvelse, vanligvis på brystkassens rygg- eller sideflate. Etter at punksjonen er utført, skal det tas røntgenbilde av lungene, i og med at det er en viss fare for å punktere lungen i forbindelse med prosedyren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg