Plexusanestesi er en type regionalanestesi hvor lokalanestesimiddel sprøytes i nærheten av armnervefletningen (plexus brachialis). Armnervefletningen er et flettverk av nerver som kommer fra halsryggmargen og forsyner armen med nervefibrer. Lokalanestesimiddelet vil spre seg (diffundere) og trenge inn i nervene slik at nerveimpulsene hemmes. Plexusanestesi vil vanligvis lamme både smertenerver og nervene til musklene i armen.

Faktaboks

Uttale
pl'eksusanestes'i
Også kjent som
plexus brachialis-nerveblokade

Innstikket kan skje i flere posisjoner, vanligst er at nålen stikkes inn slik at spissen står enten

  1. nært nervenes utløp fra halsryggmargen (interskalenusblokade)
  2. der nervene passerer over første ribbe (supraklavikulærblokade)
  3. der skuldernerven (nervus axillaris) passerer gjennom armhulen (aksillarisblokade)

Bedøvelsen av armen blir mer fullstendig jo nærmere halsryggmargen lokalanestesimiddelet sprøytes inn.

Komplikasjoner

Man trenger relativt store volum lokalanestesimiddel for å oppnå full smertefrihet, noe som kan gi generelle forgiftninger (lokalanestesiforgiftning). Hvis man sprøyter et større volum lokalanestesimiddel direkte inn i selve nerven, kan det gi nerveskade. Øvrige komplikasjoner som en sjelden gang kan oppstå, er punktering av lungen (pneumothorax) og utilsiktet innsprøyting i epiduralrommet eller spinalrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg