Eksempel på fri luft i bukhulen på grunn av sår og perforasjon av veggen i tolvfingertarmen.
.

Pneumografi er en røntgenundersøkelse av organer eller strukturer hvor luft benyttes som kontrastmiddel. Metoden er lite brukt i dag.

Faktaboks

Uttale
pneumografˈi
Etymologi
av gresk pneuma, ‘luft’ og grafein, ‘skrive’

Et røntgenbilde består av gråtoner fra svart til hvitt. Siden luft ikke absorberer røntgenstråler fremstår lufta som svart på røntgenbildet, i motsetning til røntgentett bein som fremstår hvitt på bildet. Før introduksjonen av ultralyd, CT og MR, benyttet radiologene i enkelte tilfeller luft som kontrastmiddel. Pneumoencefalografi er således en historisk undersøkelse hvor luft ble injisert i subarachnoidalrommet og deretter ført opp til ventriklene i hjernen. Ventriklenes form og eventuelle avvikende stillinger ga en indirekte indikasjon på om det forelå sykdom eller skade i selve hjernen. En annen type pneumografi var å sprøyte luft inn i bukhulen for å fremstille tarmveggen eller avsløre eventuelle prosesser i buken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg