Pneumoperitoneum er fri luft i bukhulen, og kan være et uttrykk for en akutt kritisk sykdomstilstand.

Den vanligste årsaken til pneumoperitoneum er et gjennomgående hull i tarmveggen (perforasjon). Dette kan oppstå ved en rekke tilstander, men ofte ved dype sår i magesekken eller tolvfingertarm. Tykktarmen kan perforere som følge av tarmslyng, hvor tarmen blåser seg opp på grunn mekanisk hindring av forskjellig slag, eller som følge av betennelser eller mangelfull sirkulasjon. Andre årsaker kan være store stumpe bukskader. Fri luft i bukhulen sees regelmessig etter bukoperasjon. Denne luften suges opp (resorberes) og forsvinner hvis hullet i tarmveggen er tettet. Man kan påvise små mengder fri luft, helt ned til en milliliter, med enkle røntgenundersøkelser.

Gjennombrudd fra sår i magesekk eller tarm gir som regel sterke smerter og sykdomsfølelse, og bukveggen blir oppblåst, hard og øm.

Luften eller tarmgassen er i seg selv ikke farlig, men lekkasje av annet mage- og tarminnhold fører til bukhinnebetennelse, som er en farlig tilstand. Man behandler pneumoperitoneum kirurgisk ved å lukke perforasjonen slik at lekkasjen stopper, og deretter skyller man bukhulen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.