Det kan være vanskelig å stille en psykosediagnose hos barn. Før fire- femårsårsalderen kan et barn vanligvis ikke skille klart mellom fantasi og virkelighet, og frem til ti- tolvårsårsalderen vil mange barn uttrykke sitt indre liv mer gjennom lek og atferd enn gjennom tale. Jenter synes i større grad enn gutter å kunne formidle sitt indre liv gjennom ord. Derfor vil psykoser som debuterer i barnealderen, spesielt hos gutter ofte fremtre som atferdsavvik og funksjonssvikt, selv langt inn i ungdomsalderen.

Noen ganger kan bipolar lidelse og reaktiv psykose forekomme hos barn som en reaksjon på sterkt belastende hendelser, men slike tilstander er mye sjeldnere enn hos voksne.

Faktisk psykose hos barn kan også være uttrykk for en schizofreni som debuterer i sen barnealder (åtte- niårs alder), men dette er sjeldent.

Påvirkning av sentralnervesystemet (hjernen) kan utløse en tilstand som er kjennetegnet av manglende evne til å skille fantasi fra virkelighet, men hos barn vil slike reaksjoner vanligvis bli kalt forvirringstilstander og ikke organisk psykose, slik de blir hos voksne.

Barnepsykose var tidligere en vanlig benevnelse for det som i dag kalles barneautisme og som nå oppfattes som en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg