Pyelostomi er en kirurgisk anlagt åpning fra huden til nyrebekkenet. Tidligere ble pyelostomi laget med åpen kirurgisk teknikk som en åpning fra huden inn til nyrebekkenet. Nå lager man vanligvis pyelostomi ved hjelp av billedveiledning med ultralyd og røntgengjennomlysning ved først å stikke inn en hul nål gjennom huden til nyrebekkenet og deretter føre inn katetre med forskjellige diametere, avhengig av hensikten med pyelostomien.

Faktaboks

Uttale
pyelostomˈi
Etymologi
av pyelo- og stomi

Indikasjoner

Man kan bruke en pyelostomi som en kanal for å fjerne steiner fra nyrebekkenet, for å drenere puss ved infeksjoner og for å drenere urin ved avløpshinder. De fleste pyelostomier er midlertidige. Kateteret ligger vanligvis til steiner eller andre passasjehindrer i urinlederen er fjernet, men i enkelte tilfeller ligger pyelostomier permanent.

Komplikasjoner

Når man fører inn nål og katetre, kan det oppstå blødninger, og det kan dannes fistler mellom arterier og vener i nyren. Stikkanalen kan bli infisert, særlig dersom pyelostomien holdes åpen lenge. Metoden regnes likevel for trygg sammenlignet med tradisjonell kirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg