hydronefrose

Hydronefrose. Skjematisk fremstilling av mulige årsaker.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hydronefrose, «vann-nyre», er egentlig en utvidelse av nyrebekkenet på grunn av opphoping av urin som skyldes at det foreligger et hinder for normal urinpassasje, for eksempel en nyrestein. Tilstanden gir smerter i nedre del av ryggen på den rammede siden.

Faktaboks

Uttale
hydronefrˈose
Etymologi
av gresk hydor, ‘vann’, og nefros, ‘nyre’

Årsaker

Et hinder for urinpassasjen fra nyrebekkenet vil kunne forårsake hydronefrose. Hinderet kan sitte i urinlederen, i urinblæren eller i utløpet fra blæren, gjennom prostata hos menn og i urinrøret. Det kan skyldes medfødt sykdom i urinveiene eller sykdom som oppstår senere i livet. Hydronefrose oppstår når muskelsammentrekningene som driver urinpassasjen videre til urinblæren ikke lenger kan overvinne hindringene.

Medfødt hydronefrose

Ved medfødt hydronefrose er det en tranghet i overgangen mellom nyrebekkenet og urinlederen, slik at nyrebekkenet må trekke seg sammen flere ganger og bygge opp et større trykk før en urinporsjon overføres til urinlederen. Det er ikke alltid en forsnevring i urinveiene som er årsak. Enkelte ganger kan årsaken være en manglende koordinasjon av muskelsammentrekningen fra nyrebekkenet til urinlederen. Hydronefrose kan manifestere seg i barneårene, ofte også rett etter fødselen. Det kan også oppdages ved ultralyd i fosterlivet. Andre ganger kan tilstanden gradvis bli verre og oppdages kanskje først i 20-årsalderen eller i noen tilfeller først nærmere alderdommen. Et karakteristisk symptom er at pasienten får smerter i nyrene (ryggen) ved stort væskeinntak. Smertene oppstår på grunn av strekk av nyrebekkenet.

Nyrestein og forstørret prostata

En svært alminnelig årsak til hydronefrose er at en nyrestein hindrer urinpassasjen. Den kan stenge for avløpet til urinlederen eller også blokkere passasjen ved at den kiler seg fast i selve urinlederen. Tranghet i nedre del av urinlederen vil gi hydronefrose, men samtidig vil også urinlederen utvides, og man får hydroureter. Hindret blæretømming, for eksempel på grunn av prostataforstørrelse, vil kunne føre til at urin hopes opp i blæren under økt trykk. Dette trykket vil utgjøre en motstand mot urintransporten fra nyrene. Av og til oppdager man utvikling av dobbeltsidig hydroureter og hydronefrose hos pasienter med prostataforstørrelse, som over lengre tid har hatt dårlig blæretømming med gradvis økende resturin.

Andre årsaker til hydronefrose er svulster og arrdannelse etter stein, betennelse eller operasjon. En viktig årsak til hydronefrose er sykdomstilstander som trykker på urinlederen fra utsiden og klemmer av denne. Den vanligste årsaken til dette er spredning til lymfeknuter i urinleders nærhet fra flere ulike kreftformer.

Diagnostikk

Ved hjelp av ultralydundersøkelse påviser man lett et utvidet nyrebekken. Røntgenundersøkelse med kontrast gir også informasjon om nyrens funksjon i tillegg til en fremstilling av de anatomiske forholdene. Det kan gjøres med CT og er særlig aktuelt for å se om det er sykdomstilstander utenfor urinsystemet som er årsak. Ved hydronefrose kan det også være aktuelt å utføre en isotopundersøkelse (renografi), som både gir opplysning om nyrens funksjon og om det foreligger et hinder for urintransport.

Behandlingen

Behandlingen av hydronefrose vil avhenge av årsaken. Som regel vil et kirurgisk inngrep være nødvendig. Ved tranghet mellom nyrebekkenet og urinlederen var åpen operasjon tidligere svært vanlig. I dag kan man hos voksne ofte behandle slik forsnevring mer skånsomt uten at åpen kirurgi er nødvendig. Dette kan da gjøres fra urinsystemets innside (endoskopi) eller utenfra ved laparoskopi (kikkhullskirurgi). Hvis årsaken til hydronefrosen enten ikke kan behandles eller den endelige behandlingen må vente, kan det være aktuelt å avlaste hydronefrosen permanent eller midlertidig med kateter fra utsiden (nefrostomi) eller med et innvendig kateter gjennom urinlederen (ureterstent).

Komplikasjoner

Opphoping av urin under økt trykk kan føre til at nyrevev går til grunne. Nyrebekkenet blir stadig større, mens mengden av fungerende nyrevev blir mindre. I uttalte tilfeller kan nyren bli ødelagt og medføre nyresvikt. Hydronefrose disponerer for nyrestein på grunn av dårlig urinstrøm. Hydronefrose disponerer også for urinveisinfeksjon, som kan bli alvorlig fordi den infiserte urinen ikke tømmes ut på grunn av forhindret passasje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg