hydronefrose

Hydronefrose. Skjematisk fremstilling av mulige årsaker.

Av /KF-arkiv ※.

Hydronefrose er en tilstand med utvidelse av nyrebekkenet på grunn av hindret urinpassasje. Det er mange årsaker til at den normale urinpassasjen er forhindret. Nyrestein er en av de vanligste årsakene.

Faktaboks

Uttale
hydronefrˈose
Etymologi
av gresk hydor, 'vann' og nefros, 'nyre'; 'vann-nyre'

Tilstanden gir smerter i nedre del av ryggen på den rammede siden. Smerten skyldes at nyrebekkenet settes på strekk.

Årsaker

Hydronefrose skyldes et avløpshinder for urinen fra nyrebekkenet. Hinderet kan sitte i urinlederen, i urinblæren eller i utløpet fra blæren, gjennom prostata hos menn og i urinrøret. Det kan skyldes medfødt sykdom i urinveiene eller sykdom som oppstår senere i livet. Hydronefrose oppstår når muskelsammentrekningene som driver urinpassasjen videre til urinblæren ikke lenger kan overvinne hindringene.

Medfødt hydronefrose

Ved medfødt hydronefrose er det trangt i overgangen mellom nyrebekkenet og urinlederen, slik at nyrebekkenet må trekke seg sammen flere ganger og bygge opp et større trykk før urinen overføres til urinlederen. Det er ikke alltid en forsnevring i urinveiene som er årsak. Enkelte ganger kan årsaken være en manglende koordinasjon av muskelsammentrekningen fra nyrebekkenet til urinlederen.

Hydronefrose kan komme til uttrykk i barneårene, ofte også rett etter fødselen. Det kan også oppdages ved ultralyd i fosterlivet. Andre ganger kan tilstanden gradvis bli verre og oppdages kanskje først i 20-årsalderen eller i noen tilfeller først nærmere alderdommen. Et karakteristisk symptom er at pasienten får smerter i nyrene (ryggen) ved stort væskeinntak. Smertene oppstår på grunn av strekk av nyrebekkenet.

Nyrestein

En svært vanlig årsak til hydronefrose er at en nyrestein hindrer urinpassasjen. Den kan stenge for avløpet til urinlederen eller også blokkere passasjen ved at den kiler seg fast i selve urinlederen. Tranghet i nedre del av urinlederen gir hydronefrose, men samtidig vil også urinlederen utvides, og man får hydroureter.

Forstørret prostata

Hindret blæretømming, for eksempel på grunn av prostataforstørrelse, kan føre til at urin hopes opp i blæren under økt trykk. Dette trykket vil utgjøre en motstand mot urintransporten fra nyrene. Av og til oppdager man utvikling av dobbeltsidig hydroureter og hydronefrose hos pasienter med prostataforstørrelse, som over lengre tid har hatt dårlig blæretømming med gradvis økende resturin.

Andre årsaker

Andre årsaker til hydronefrose er svulster og arrdannelse etter nyrestein, betennelse eller operasjon. En viktig årsak til hydronefrose er sykdomstilstander som trykker på urinlederen fra utsiden og klemmer av denne. Den vanligste årsaken til dette er kreftspredning til lymfeknuter rundt urinlederen.

Diagnostikk

Et utvidet nyrebekken kan enkelt diagnostiseres ved hjelp av ultralydundersøkelse. Røntgenundersøkelse med kontrast gir også informasjon om nyrens funksjon i tillegg til en fremstilling av de anatomiske forholdene. Røntgenundersøkelsen kan gjøres med CT og er særlig aktuell for å se om det er sykdomstilstander utenfor urinveiene som er årsak.

Ved hydronefrose kan det også være aktuelt å utføre en isotopundersøkelse (renografi), som både gir opplysning om nyrens funksjon og om det foreligger et avløpshinder.

Behandlingen

Behandlingen av hydronefrose avhenger av årsaken. Som regel er det nødvendig med et kirurgisk inngrep. Tranghet mellom nyrebekkenet og urinlederen behandles ofte fra urinveienes innside (endoskopi) eller utenfra ved kikkhullskirurgi (laparoskopi).

Hvis årsaken til hydronefrosen enten ikke kan behandles eller den endelige behandlingen må vente, kan det være aktuelt å avlaste hydronefrosen permanent eller midlertidig med kateter fra utsiden (nefrostomi) eller med et innvendig kateter gjennom urinlederen (ureterstent).

Komplikasjoner

Opphoping av urin under trykk kan føre til at nyrevev går til grunne. Nyrebekkenet blir stadig større, mens mengden av fungerende nyrevev blir mindre. I uttalte tilfeller kan nyren bli ødelagt og medføre nyresvikt.

Hydronefrose disponerer for nyrestein på grunn av dårlig urinstrøm. Hydronefrose disponerer også for urinveisinfeksjon, som kan bli alvorlig (urosepsis) fordi den infiserte urinen ikke tømmes ut på grunn av forhindret passasje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg