Osteomalasi
Osteomalasi hos en 24 år gammel kvinne.
Av .

Osteomalasi er en skjelettsykdom som skyldes redusert innhold av kalsiumsalter i knoklene. Skjelettet blir demineralisert (redusert mengde mineraler i beinvevet). Dette fører til at knoklene kan bøyes og deformeres. Mengden av organisk knokkelvev er ikke redusert (som ved osteoporose), men tvert imot ofte økt.

Faktaboks

Uttale
osteomalasˈi
Etymologi
av osteo- og gresk malakia, ‘bløtgjøring’
Også kjent som
osteomalacia

Årsak

Årsaken til den utilstrekkelige mineraliseringen er som regel D-vitamin mangel, ettersom D-vitamin er nødvendig for at kalsiumsalter skal tas opp fra tarmen. Andre årsaker kan være manglende sollys, eller manglende tilførsel av kalksalter, enten på grunn av mangelfull ernæring eller dårlig opptak av mineraler fra tarmen på grunn av mage-tarmlidelser. Cøliaki kan påvirke opptaket av kalksalter fra tarmen og føre til osteomalasi.

Sykdommer i nyre og lever og noen kreftformer kan også påvirke D-vitamin-metabolismen. Osteomalasi forekommer av og til i forbindelse med svangerskap. Hos barn som ennå ikke har fullt utviklede knokler fører D-vitaminmangel til alvorlige skjelettforandringer, og sykdommen kalles da rakitt (også kalt 'engelsk syke').

Symptomer og tegn

Det er få spesifikke symptomer. De vanligste symptomene er økt bruddtendens og muskulære smerter. Hvis sykdommen får anledning til å utvikle seg gjennom lengre tid, kan det føre til deformering av bena (hjulbenthet), bekkenet og ryggsøylen.

Diagnose

Diagnosen stilles ved røntgenundersøkelse av ryggsøylen og de lange rørknoklene i armer og ben, og dessuten ved undersøkelse med radioaktive isotoper. I tvilstilfeller kan det være nødvendig med en mikroskopisk undersøkelse av en vevsprøve (biopsi) fra en av knoklene.

Diagnosen utredes med kartlegging av D-vitamin-statusen, samt utredning av biskjoldbruskkjertelen-funksjonen.

Behandling

Osteomalasi behandles ved å korrigere årsaken til demineraliseringen. I de fleste tilfellene vil det bety å korrigere D-vitamin-mangelen med D-vitamin i store doser sammen med kalsiumfosfat som kosttilskudd. Behandlingen skal gjennomføres under legekontroll på grunn av risikoen for overdosering med D-vitamin. Ved osteomalasi som skyldes nyresvikt, blir det forordnet en spesiell form for D-vitamin.

Andre grunnlidelser (cøliaki, nyre og leversykdommer) må eventuelt også behandles. Ved deformering av knoklene kan det bli nødvendig med ortopedisk behandling (bandasjering, korsettbehandling eller operasjon).

Forebygging

Osteomalasi kan forebygges med et regelmessig, beskjedent tilskudd av D-vitamin til kosten året rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg