Osteomalasi, skjelettsykdom som skyldes redusert innhold av kalsiumsalter i knoklene. Dette fører til at knoklene kan bøyes og deformeres. Mengden av organisk knokkelvev er ikke redusert (som ved osteoporose), men tvert imot som oftest økt.

Årsaken til den utilstrekkelige forkalkningen (kalsifikasjonen) er mangel på D-vitamin som er nødvendig for at kalsiumsalter skal suges opp fra tarmen. Andre årsaker kan være manglende sollys, eller manglende tilførsel av kalksalter, enten på grunn av mangelfull ernæring eller dårlig opptak fra føden ved mage-tarmlidelser. Hos mennesker som ennå ikke har fullt utviklede knokler, særlig hos småbarn, fører D-vitaminmangel til alvorlige skjelettforandringer (rakitt). Osteomalasi forekommer av og til hos voksne, særlig i forbindelse med svangerskap.

Symptomene er som regel smerter i rygg, armer og ben ved trykk mot knoklene. Hvis sykdommen får anledning til å utvikle seg gjennom lengre tid, kan det føre til deformering av bena (hjulbenthet), bekkenet og virvelsøylen. I tillegg kan det lett oppstå benbrudd.

Diagnosen stilles ved røntgenundersøkelse av virvelsøylen og de lange rørknoklene i armer og ben, og dessuten ved undersøkelse med radioaktive isotoper. I tvilstilfeller kan det være nødvendig med en mikroskopisk undersøkelse av en vevsprøve (biopsi) fra en av knoklene.

Lidelsen behandles med D-vitamin i store doser sammen med kalsiumfosfat. Behandlingen skal gjennomføres under legekontroll på grunn av risikoen for overdosering med D-vitamin. Ved osteomalasi som skyldes nyresvikt, blir det forordnet en spesiell form for D-vitamin. Ved deformering av knoklene kan det bli nødvendig med ortopedisk behandling (bandasjering, korsettbehandling eller operasjon).

Osteomalasi kan forebygges med et regelmessig, beskjedent tilskudd av D-vitamin til kosten året rundt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.