revmakirurgi

Revmakirurgi er en spesialitet innenfor ortopedisk kirurgi som retter seg mot kirurgisk behandling av revmatiske sykdommer (leddgikt). Behandlingen er et supplement til behandling med antirevmatika.

Faktaboks

uttale:
rˈevmakirurgi

Revmatiske lidelser kan føre til destruksjon av ledd. Tidligere antok man at de fleste revmapasienter ville ha behov for kirurgisk behandling. Revmakirurgi ble utviklet i et samarbeid mellom ortopeder og revmatologer i Finland på 1950-tallet. Generelt kan revmakirugi deles i to:

  1. Forebyggende (tidlige) inngrep (synovektomier) der formålet er å fjerne betent bløtvev for å hindre sykdomsutvikling.
  2. Korrigerende kirurgi, der man enten erstatter det destruerte leddet med en leddprotese, eller stiver av leddet (artrodese).

I dag har nye og mer effektive sykdomsmodifiserende medisiner redusert behovet for kirurgisk behandling. Behandlingen av revmatiske lidelser er i første rekke ikke-operativ, med fysikalsk behandling, anti-inflammatoriske midler, steroider, TNF-hemmere og DMARD (disease modyfying antirheumatic drugs).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg