Revmakirurgi er en spesialitet innenfor ortopedisk kirurgi som retter seg mot kirurgisk behandling av revmatiske sykdommer (leddgikt). Behandlingen er et supplement til behandling med antirevmatika.

Faktaboks

Uttale
rˈevmakirurgi

Revmatiske lidelser kan føre til destruksjon av ledd. Tidligere antok man at de fleste revmapasienter ville ha behov for kirurgisk behandling. Revmakirurgi ble utviklet i et samarbeid mellom ortopeder og revmatologer i Finland på 1950-tallet. Generelt kan revmakirugi deles i to:

  1. Forebyggende (tidlige) inngrep (synovektomier) der formålet er å fjerne betent bløtvev for å hindre sykdomsutvikling.
  2. Korrigerende kirurgi, der man enten erstatter det destruerte leddet med en leddprotese, eller stiver av leddet (artrodese).

I dag har nye og mer effektive sykdomsmodifiserende medisiner redusert behovet for kirurgisk behandling. Behandlingen av revmatiske lidelser er i første rekke ikke-operativ, med fysikalsk behandling, anti-inflammatoriske midler, steroider, TNF-hemmere og DMARD (disease modyfying antirheumatic drugs).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg