DMARDs står for «disease modyfying antirheumatic drugs» som er en samlebetegnelse for sykdomsmodifiserende legemidler som brukes i behandlingen av kroniske revmatiske leddbetennelser ved leddgikt, barneleddgikt, spondyloartritt, systemiske bindevevssykdommer, vaskulitt og enkelte andre inflammatoriske revmatiske sykdommer. DMARDs har medført at mange med slike potensialt ødeleggende revmatiske sykdommer nå kan leve et tilnærmet normalt liv. Medikamentene er imidlertid ikke helbredende.

Blant DMARDs er metotreksat, azathioprin, sulfasalazin, leflunomid, mykofenolat, hydroksyklorokin. Noen regner også de såkalte JAK-hemmere, apremilast og tofacitinib og de ulike biologiske legemidlene blant DMARDs.

DMARDs reduserer smerter, stivhet og betennelse i ledd på sikt, men også utviklingen av destruksjon i brusk og benvev. DMARDs kan hindre skade på indre organer som nyrer og lunger blant annet ved systemiske bindevevssykdommer og vaskulitt. Virkningen av de fleste DMARDs forventes først etter uker til måneders behandling. For å oppnå effekt og hindre tilbakefall er det viktig at legemidlene brukes slik som forskrevet.

For vurdering av virkning, riktig dose og eventuelle bivirkninger er oppfølging hos både fastlege og spesialist aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.