DMARD

Sykdomsmodifiserende legemidler (DMARDs)
/Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

DMARDs står for «disease modyfying antirheumatic drugs» som er en samlebetegnelse for sykdomsmodifiserende legemidler som brukes i behandlingen av kroniske revmatiske leddbetennelser ved leddgikt, barneleddgikt, spondyloartritt, systemiske bindevevssykdommer, vaskulitt og enkelte andre inflammatoriske revmatiske sykdommer.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Disease Modyfying Anti Rheumatic Drug

DMARDs har medført at mange med slike potensialt ødeleggende revmatiske sykdommer nå kan leve et tilnærmet normalt liv. Medikamentene er imidlertid ikke helbredende.

Eksempler på DMARDs

Blant DMARDs er metotreksat, azathioprin, sulfasalazin, leflunomid, mykofenolat, hydroksyklorokin. Noen regner også de såkalte JAK-hemmere, apremilast og tofacitinib, og de ulike biologiske legemidlene til DMARDs.

Virkning

DMARDs reduserer smerter, stivhet og betennelse i ledd på sikt, men også utviklingen av destruksjon i brusk og beinvev. DMARDs kan hindre skade på indre organer som nyrer og lunger blant annet ved systemiske bindevevssykdommer og vaskulitt. Virkningen av de fleste DMARDs forventes først etter uker til måneders behandling. For å oppnå effekt og hindre tilbakefall er det viktig at legemidlene brukes slik som forskrevet.

Oppfølging

For vurdering av virkning, riktig dose og eventuelle bivirkninger er oppfølging hos både fastlege og spesialist aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg