Sykdomsmodifiserende legemidler (DMARDs)
/Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

DMARD er en fellesbetegnelse på en gruppe sykdomsmodifiserende legemidler som brukes i behandlingen av kroniske revmatiske leddbetennelser. Slike medisiner brukes blant annet ved leddgikt, barneleddgikt, spondyloartritt, systemiske bindevevssykdommer, vaskulitt og enkelte andre revmatiske sykdommer.

Faktaboks

Uttale

d'emard

Etymologi
forkortelse for engelsk Disease Modyfying Anti Rheumatic Drug (sykdomsendrende medisin mot revmatisk sykdom)

DMARDs har medført at mange med slike potensielt ødeleggende revmatiske sykdommer nå kan leve et tilnærmet normalt liv. Medikamentene er imidlertid ikke helbredende.

Eksempler

Eksempler på DMARDs er metotreksat, azathioprin, sulfasalazin, leflunomid, mykofenolat, hydroksyklorokin. Noen regner også de såkalte JAK-hemmerne apremilast og tofacitinib, samt de ulike biologiske legemidlene som DMARDs.

Virkning

DMARDs reduserer smerter, stivhet og betennelse i ledd på sikt, men også utviklingen av destruksjon i brusk og beinvev. DMARDs kan hindre skade på indre organer som nyrer og lunger blant annet ved systemiske bindevevssykdommer og blodårebetennelser (vaskulitt). Virkningen av de fleste DMARDs forventes først etter uker til måneders behandling. For å oppnå effekt og hindre tilbakefall er det viktig at legemidlene brukes slik som forskrevet.

Oppfølging

For vurdering av virkning, riktig dose og eventuelle bivirkninger er oppfølging hos både fastlege og spesialist aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg