Infliksimab er et sykdomsdempende, biologisk legemiddel som i revmatologi brukes hovedsakelig mot leddgikt (revmatoid artritt), ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) og psoriasisartrtitt. Ved leddgikt og psoriasisartitt kombineres ofte med metotreksat som øker virkningen. Infliksimab er også effektivt mot hudsykdommen psoriasis, og ved tarmsykdommene Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

Faktaboks

Også kjent som
infliximab

Infliksimab er et antistoff mot tumornekrosefaktor (TNF), og binder seg til både løselig TNF og TNF som sitter på cellemembranen. Legemidlet hindrer derved betennelsesprosessen og reduserer skade på brusk og bein i ledd. Medikamentet gis intravenøst som infusjon, vanligvis hver åttende uke (hyppigere i begynnelsen av behandlingen) og doseres etter kroppsvekt. Ofte benyttes sykehusenes dagposter i forbindelse med disse infusjonene.

Infliksimab reduserer symptomer, bedrer funksjon og bremser utvikling av skader i leddene. Behandlingen demper immunsystemet og gir noe økt infeksjonsrisiko. Allergiske reaksjoner i forbindelse med infusjoner forekommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg