Sacculus er en omtrent 3 millimeter stor utvidelse av vestibulum i det indre øres gangsystem, fylt med endolymfe. Den inneholder otolitter og står i forbindelse med sneglehuset gjennom kanalen ductus reuniens, med en tilsvarende blæreformet utvidelse ved siden av – utriculus – gjennom kanalen ductus utriculosaccularis.

Faktaboks

Uttale

s'akkulus

Etymologi

diminutiv av latin: saccus, 'sekk' (det vil si: 'liten sekk')

Sacculus har et sensorisk epitel som omskaper hodets bevegelser til nerveimpulser som ledes til hjernen via nervus vestibulocochlearis (VIII) til vestibulariskjernene i hjernestammen. Hver epitelcelle har 70–80 korte stereocilier og en lang kinocilie, dekket av en geleaktig substans med otolitter.

Navnet 'sacculus' er som regel forbundet med det indre øre, men finnes også brukt om en liten utposning ved stemmebåndene (sacculus laryngis). Dessuten blir gjerne enden av lungevevets alveoler betegnet som sacculus alveolaris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Rewan Dosky

Hei. Lurer på hva funksjonen til Ductus Reuniens er. Hvorfor er endolymfe i Cochlea sammenhengende med vestibuli? For vil ikke da (teoretisk sett) bevegelse av hodet føre til endolymfebølger til cochlea, slik at de indre hårcellene stimuleres? Håper spørsmålet ga mening

svarte Frederik Kragerud Goplen

Hei og takk for artig spørsmål om noe som vi foreløpig vet lite om! Ductus reuniens er den eneste forbindelsen mellom væskerommet i hørselsdelen av øret (cochlea) og balanseorganet (sacculus, utriculus og buegangene), og den har derfor antakelig avgjørende betydning for fordeling og sammensetning av væsken i det indre øret (endolymfen). Jeg er enig i at det ville være uhensiktsmessig om hodebevegelser skulle stimulere hårcellene i cochlea, men disse cellene reagerer på helt andre frekvenser enn hårcellene i balanseorganet. Når vi går, er hodebevegelsene typisk i området 2 Hz, mens de laveste hørbare frekvensene er omkring 20 Hz.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg