sekretorisk otitt

Artikkelstart

Sekretorisk otitt er en kronisk mellomørebetennelse hvor mellomøret fylles med mer eller mindre seigtflytende væske (sekret).

Faktaboks

Uttale
sekretˈorisk otˈitt

Symptomer

Sekretorisk otitt gir hørselstap og hos barn eventuelt forsinket språkutvikling, men gir for øvrig ikke symptomer. Årsaken til hørselstapet er væsken i mellomøret, antagelig blant annet som følge av mangelfull naturlig utlufting av mellomøret gjennom øretrompeten.

Barn

Hos barn kan svullen slimhinne i øretrompeten i forbindelse med akutte og kroniske betennelser i øvre luftveier føre til sekretorisk otitt, som regel på begge ørene.

Behandling

Behandling av øvre luftveisinfeksjoner og eventuelle allergier hos disse barna kan derfor bidra til å helbrede tilstanden. Hvis tilstanden er ledsaget av forstørrede adenoide vegetasjoner (falske mandler), kan man fjerne disse kirurgisk og dermed bedre utluftingen av mellomøret gjennom øretrompeten. For øvrig har sekretorisk otitt stor tendens til spontan helbredelse. Hvis tilstanden ikke er blitt bedre i løpet av 2–3 måneder eller hvis hørselstapet er stort, kan hørselen normaliseres ved at man stikker hull på trommehinnen (paracentese) og legger inn et lite plastrør (dren) for å lufte mellomøret. Plastrøret støtes som regel ut i løpet av et halvt til ett år. Tendensen til sekretorisk otitt avtar fra 6-årsalderen.

Voksne

Sekretorisk otitt hos voksne er som regel ensidig og kan skyldes gjennomgått infeksjon, lokale anatomiske forandringer etter ganespaltekirurgi, strålebehandling, eller trykkforandringer i forbindelse med flyreiser. En alvorligere årsak er når øretrompeten er lukket av en ondartet svulst i nesesvelgrommet. Denne muligheten må derfor alltid undersøkes. Også hos voksne kan behandlingen være å ta hull på trommehinnen og legge inn plastrør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg