Flimmerhår

Flimmerepitel med innskutte slimproduserende begerceller fra bronkier. Flimmerhårenes samordnede bevegelser, som gjør at slimet "kostes" i retning munnhulen, kommer til syne i form av bølger på epiteloverflaten.

Av /Store norske leksikon ※.

Flimmerhår er små utløpere på overflaten av epitelcellene som kler nesen og bihulene (øvre luftveier) og luftrøret og bronkiene (nedre luftveier). Hver epitelcelle har 200–300 flimmerhår.

Faktaboks

Også kjent som
cilier

Flimmerhårene beveger seg synkront og «feier» et teppe av slim fra de ytre områdene av luftveiene (periferien) og mot de sentrale luftveiene, så slimet kan hostes opp. Dette slimet inneholder partikler, døde celler, eventuelle mikroorganismer og betennelsesceller.

Røyking og luftveisinfeksjoner hemmer flimmerhårenes aktivitet. Det finnes også medfødte feil i flimmerhårenes struktur som gjør at de ikke beveger seg hensiktsmessig (se primær ciliær dyskinesi). Pasienter med slike medfødte defekter i flimmerhårenes struktur er disponert for stadige luftveisinfeksjoner. Flimmerhår finnes også i egglederne, hvor egget føres fra eggstokken til livmoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg