flimmerhår

Flimmerepitel med innskutte slimproduserende begerceller fra bronkier. Flimmerhårenes samordnede bevegelser, som gjør at slimet "kostes" i retning munnhulen, kommer til syne i form av bølger på epiteloverflaten.

Flimmerhår av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Flimmerhår, små utløpere på overflaten av epitelcellene som kler både de øvre (nese, bihuler) og nedre (luftrør, bronkier) luftveier. Hver epitelcelle har 200–300 flimmerhår. Flimmerhårene beveger seg synkront og «feier» et teppe av slim, som inneholder partikler, døde celler, eventuelle mikroorganismer og betennelsesceller, fra periferien og mot de sentrale luftveiene, hvorfra slimet kan hostes opp.

Faktaboks

Også kjent som
cilier

Røyking og luftveisinfeksjoner hemmer flimmerhårenes aktivitet. Det finnes også medfødte defekter i flimmerhårenes struktur som gjør at de ikke beveger seg hensiktsmessig (se primær ciliær dyskinesi). Pasienter med slike medfødte defekter i flimmerhårenes struktur er disponert for stadige luftveisinfeksjoner. Flimmerhår finnes også i egglederne, hvor egget føres fra eggstokken til livmoren. Se også flimmerepitel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg