Flimmerepitel med innskutte slimproduserende begerceller fra bronkier. Flimmerhårenes samordnede bevegelser, som gjør at slimet "kostes" i retning munnhulen, kommer til syne i form av bølger på epiteloverflaten.

Flimmerhår av KF/Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Flimmerhår, små utløpere på overflaten av epitelcellene som kler både de øvre (nese, bihuler) og nedre (luftrør, bronkier) luftveier. Hver epitelcelle har 200–300 flimmerhår. Flimmerhårene beveger seg synkront og «feier» et teppe av slim, som inneholder partikler, døde celler, eventuelle mikroorganismer og betennelsesceller, fra periferien og mot de sentrale luftveiene, hvorfra slimet kan hostes opp.

Røyking og luftveisinfeksjoner hemmer flimmerhårenes aktivitet. Det finnes også medfødte defekter i flimmerhårenes struktur som gjør at de ikke beveger seg hensiktsmessig (se primær ciliær dyskinesi). Pasienter med slike medfødte defekter i flimmerhårenes struktur er disponert for stadige luftveisinfeksjoner. Flimmerhår finnes også i egglederne, hvor egget føres fra eggstokken til livmoren. Se også flimmerepitel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.