Serogruppe er en gruppe mikroorganismer innen en art som har et felles spesifikt antigen. Serogruppene deles videre inn i serotyper.

Faktaboks

Uttale
sˈerogruppe

Mikroorganismer, som sopp, bakterier og virus har overflatestrukturer som kalles antigener. Antigener er molekyler bestående av stoffer som karbohydrater eller proteiner, som kan aktivere immunforsvaret vårt når vi kommer i kontakt med dem. Man kan dele inn mikroorganismer etter hvilke typer antistoffer som de fører til produksjon av. Basert på antigener kan mikroorganismer innen samme art klassifiseres i unike serotyper. Serotyper har identiske antigener, mens serogrupper har ett felles antigen.

For eksempel er bakterien Escherichia coli 0157:H7 en serotype, der O157 referer til et spesifikt O- antigen som er del av celleveggen, og H7 referer til et spesifikt H- antigen som er del av bakteriens flagell. Hvert O- og H-antigen har et kodenummer, og den spesifikke kombinasjonen av antigener viser til serotypen. Mikroorganismer innen en art som har et felles antigen, som for eksempel stammer av E. coli som deler O1 antigenet er serogrupper.

Serologisk diagnostikk innebærer at infeksjonssykdommer diagnostiseres på grunnlag av tilstedeværelse av antistoff eller mikroorganismens antigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg