Sertoliceller er sylinderformede celler i sædrørene (tubuli seminiferi) i testiklene. Disse cellene har viktige funksjoner i modningen av sædceller.

Faktaboks

Uttale
sertˈolicelle
Etymologi

etter den italienske fysiologen Enrico Sertoli (1842–1910)

Sertolicellene er festet til basalmembranen i sædrørene og når ut til hulrommet i disse. Cellene forankrer, beskytter, ernærer og stimulerer sædcellenes forløpere under modningen til spermier. Sertolicellene produserer androgenbindende protein som oppkonsentrerer testosteron i hulrommet av sædrørene, noe som er viktig for videre funksjonell modning av spermiene. Cellene fjerner defekte spermier fra sædrørene ved å fagocyttere dem.

Sertolicellene stimuleres av follikkelstimulerende hormon (FSH), som skilles ut fra hypofysen. Ved negativ tilbakemelding via proteinhormonet inhibin, som produseres av sertolicellene, hemmes produksjonen av FSH.

Sertolicellene produseres også hormonet AMH (anti-müllerian hormone) og bidrar hos guttefostre i å hemme utvikling av müllerske ganger og dermed sørge for at eggledere, livmor og vagina ikke utvikles hos et guttefoster.

Cellene har fått sitt navn etter den italienske fysiologen Enrico Sertoli (1842–1910).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg