Sirkelsystem, slange- og ventilsystem som man bruker til å ventilere pasienter og til å tilføre gasser under generell anestesi. Navnet kommer av at utåndingsluften går i en sirkel tilbake til pasienten. Utåndingsluften tilføres ny oksygen og anestesigass kontinuerlig (se nedenfor) gjennom en slange eller et rør som munner ut i sirkelen, mens noe av utåndingsgassen slipper ut gjennom en ventil (ekspirasjonsventil) som kan stilles inn til å slippe ut gass ved forskjellige trykk. Ved overtrykksventilasjon slipper litt av utåndingsgassen ut gjennom ventilen hver gang gassen i sirkelen settes under trykk for å ventilere pasienten. Ved spontan ventilasjon slipper utåndingsgassen ut hver gang pasienten puster ut.

Utåndingsluft inneholder ca. 5 % karbondioksid (CO2), og oksygeninnholdet er 20–25 % lavere enn i vanlig innåndingsluft. Innholdet av anestesigasser (se også anestesimidler) er også redusert da noe av dem tas opp av blodet, spesielt under den første fasen av anestesien. Før man kan bruke utåndingsluften som ny innåndingsluft, må man derfor rense den for CO2 i en beholder fylt med en kalkforbindelse (CO2-absorber), tilsette mer oksygen (minst like mye som kroppen bruker, se oksygenbehov) samt anestesigasser (inhalasjonsanestetika).

Hvis tilsetningen av ny oksygen og anestesigass er tilpasset forbruket, slik at bare minimale mengder utåndingsgass slippes ut til omgivelsene, kalles prinsippet lukket sirkel. Hvis tilsetningen er vesentlig høyere enn forbruket, slik at mer gass slippes ut, kalles det halvåpen sirkel. I moderne sirkelsystemer overvåkes konsentrasjonene av både CO2, oksygen og anestesigasser i sirkelen med gassanalysatorer, noe som gjør det mulig å holde tilførselen av friske gasser på et så lavt nivå som mulig, samtidig som man likevel kan være sikker på at innåndingsgassen har riktig sammensetning.

Hvis ventilene, CO2-absorberen eller tilførselen av nye gasser svikter, kan pasienten bli ventilert med gass som inneholder for mye CO2, for lite oksygen eller gal konsentrasjon av anestesigasser. Disse faremomentene er stort sett eliminert ved bruk av moderne gassanalysatorer.

Fordelene ved å bruke sirkelsystemer er at innåndingsgassen har tilnærmet kroppstemperatur og er godt fuktet, og at forbruket av oksygen, samt først og fremst anestesigasser, blir kraftig redusert. Da moderne anestesigasser både er dyre og kan ha uheldige miljøeffekter, er dette gunstig sett fra både en økonomisk og en miljømessig synsvinkel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.