Skalenusmusklene er musklerhalsen og en gruppe av de laterale dype halsmusklene. De deles i en fremre, midtre og bakre skalenusmuskel. De kommer fra halsvirvlenes tverrtagger og fester seg på 1. og 2. ribbein. Til sammen danner de en kjegle som på hver side dekker lungetoppen som stikker opp gjennom den øverste ribbeinsbuen.

Faktaboks

Uttale
skalˈenusmuskler
Etymologi
av gresk skalenos, ‘ujevn’
Også kjent som
musculi scaleni, scalenusmuskler, trappemuskler

Mellom den fremre (musculus scalenus anterior) og den midtre muskelen (musculus scalenus medius) er det en trekantet spalte, den såkalte (bakre) skalenusporten. Gjennom den går de store nervestammene fra halsvirvlene som danner armnervefletningen (plexus brachialis), samt hovedpulsåren til armen (arteria subclavia). Vi betegner fremsiden av den fremre muskelen som den fremre skalenusporten; her går hovedvenen fra armen (vena subclavia).

Funksjon.

Skalenusmusklene er viktige støttemuskler for hodet og halsen, og er dessuten hjelpemuskler for respirasjonen, da de løfter opp ribbena og forårsaker inspirasjon (innånding). Ensidig bøyer de halsen og hodet til siden. De innerveres av grener fra plexus brachialis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg