Tampong og truseinnlegg
Tampong og truseinnlegg brukes for å suge opp menstruasjonsblod.
Tampong og truseinnlegg
Av /Shutterstock.
Tampong

Innen tannpleie og kirurgi brukes tamponger om små ruller eller plugger som suger opp blod og andre væsker. Ved å suge opp blodet med tamponger blir operasjonsområdet mer oversiktlig.

Tampong
Av /Shutterstock.

Tampong er en liten fast rull eller plugg av et materiale som suger opp væske. I dagligtale brukes tampong oftest om menstruasjonssbeskyttelse. Tampongen føres da inn i skjeden. I kirurgi og tannpleie har tampong en bredere betydning. I disse fagene brukes tamponger til å fylle sårhuler eller andre hulrom i kroppen.

Faktaboks

Uttale
tampˈong
Etymologi
av gammelfransk tapon eller tampon, ‘stoppefille’, et stykke tøy som brukes til å stoppe hull

Tamponger kan ha flere ulike former og størrelser. Felles er at tamponger suger til seg væsker som blod, spytt, utflod med mer. Alle tamponger er laget av et materiale med høy evne til å absorbere fuktighet, ofte basert på cellulose som viskose og bomull eller laget av syntetiske fibre bearbeidet til å få denne egenskapen.

Tamponger til menstruasjonsblod har i tillegg til den absorberende kjernen også ofte et syntetisk ytre lag samt en snor for å dras ut også oftest syntetisk. Enkle tamponger har også et papprør for enklere å settes på plass inne i skjeden.

Miljø

Tamponger og flere andre hygieneprodukter er i dag i hovedsak engangsprodukter. Dette skaper store mengder avfall. Dette avfallet er blandinger av syntetiske (fossile) materialer og naturmaterialer. Produktene inneholder kjemikalier som tilfører lukt, fjerner lukt eller gir andre egenskaper.

Som avfall er bind og bleier ikke gjenvinnbare, både på grunn av blandingen av materialer og at de kastes skitne og våte. Oppmerksomheten mot negative effekter av bruken av fossile materialer spesielt i engangsprodukter er økende. Dette kan være engangsbind uten plast, eller løsninger som ikke innebærer engangsprodukter, samt produkter med mindre kjemikaliebruk.

EUs direktiv om plastprodukter som ble innført i 2021 omfatter tamponger. Direktivet pålegger produsenten å merke at det inneholder plast.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg