Skulder-håndsyndrom, periarthritis-humeroscapularis, er en betennelsestilstand i skulderkapselen og bindevevet omkring leddet, der også håndens og særlig håndflatens bindevev er angrepet. Syndromet kan utvikle seg i tilknytning til smertefulle skulderlidelser, som symptom ved hjertelidelser eller lungesvulster, og kan oppstå akutt selv etter mindre skader på hånden, armen og skulderen. Dette forekommer hos særlig disponerte individer, og det skyldes muligens en unormal smertereaksjon i det sympatiske nervesystem.

Smerte utløser normalt sympatiske nerveimpulser. Disse gir en forbigående sammentrekning av blodårene i det smertefulle området, men hos enkelte mennesker blir sammentrekningen holdt ved like gjennom lengre tid, slik at blod- og næringstilførselen til vevene blir hemmet. I typiske tilfeller ser man hevelse (ødem) i hånd og fingrer, fordi det presses væske ut av de sammentrukne blodårene. Etter hvert kan det utvikles bindevevsforandringer og leddstivhet, muskelsvinn, avkalking av knokler og forandringer av hud, hår og negler. Se også refleksdystrofi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg