Refleksdystrofi, hudforandringer, smerter og nedsatt funksjon i en arm eller et ben som resultat av en unormal nervereaksjon på en skade. Man betegner nå tilstanden regionalt smertesyndrom og deler det inn i to undergrupper: hhv. sympatisk refleksdystrofi og kausalgi.

Lidelsen er en sjelden, men alvorlig komplikasjon, som kan utvikle seg flere uker eller måneder etter et knokkelbrudd, en leddforstuing, et kirurgisk inngrep eller til og med ubetydelige småsår. Man antar at psykiske forhold kan ha en viss betydning for utviklingen av refleksdystrofi, men tilstanden skyldes primært en omregulering av smertefunksjonen bl.a. ved at det sympatiske nervesystem blir mer aktivt.

Begynnende tilfeller av refleksdystrofi kan av og til forsvinne ved behandling med smertestillende midler og aktiv øvelsesbehandling. I alvorlige tilfeller forsøker man å blokkere de sympatiske impulsene ved å sprøyte inn lokalbedøvende stoffer. Virkningen av en slik sympatikusblokade er ofte kortvarig. Aktive øvelser er verdifulle i etterbehandlingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.