refleksdystrofi

Artikkelstart

Refleksdystrofi er hudforandringer, smerter og nedsatt funksjon i en arm eller et ben som resultat av en unormal nervereaksjon på en skade. Man betegner nå tilstanden regionalt smertesyndrom og deler det inn i to undergrupper: henholdsvis sympatisk refleksdystrofi og kausalgi.

Faktaboks

Etymologi
av refleks, gresk dys-, ‘dårlig’, og trofein, ‘fóre’

Lidelsen er en sjelden, men alvorlig komplikasjon, som kan utvikle seg flere uker eller måneder etter et knokkelbrudd, en leddforstuing, et kirurgisk inngrep eller til og med ubetydelige småsår. Man antar at psykiske forhold kan ha en viss betydning for utviklingen av refleksdystrofi, men tilstanden skyldes primært en omregulering av smertefunksjonen blant annet ved at det sympatiske nervesystem blir mer aktivt.

Begynnende tilfeller av refleksdystrofi kan av og til forsvinne ved behandling med smertestillende midler og aktiv øvelsesbehandling. I alvorlige tilfeller forsøker man å blokkere de sympatiske impulsene ved å sprøyte inn lokalbedøvende stoffer. Virkningen av en slik sympatikusblokade er ofte kortvarig. Aktive øvelser er verdifulle i etterbehandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg