snøblindhet

Artikkelstart

Snøblindhet er egentlig en forbrenning av det overflatiske cellelaget på øyets hornhinne og øyets bindehinne forårsaket av ultrafiolett bestråling. Dette er oftest så smertefull at man ikke orker å åpne øynene og dermed blir «blind», (derav uttrykket 'snøblindhet'). Tilstanden har ikke noe med blindhet i vanlig forstand å gjøre og helbredes oftest hurtig uten varig mén.

Faktaboks

Også kjent som

fotokeratitt, keratoconjunctivitis nivalis

Årsaker

Snøblindhet sees først og fremst ved utilstrekkelig beskyttelse av øynene når man oppholder seg på en snødekket flate i høyfjellet på en tid av året da solen står høyt på himmelen. En lignende forbrenning kan oppstå under arbeid med sveiseapparatur (sveiseblink) eller ved bestråling i solarium uten nødvendig øyebeskyttelse.

Symptomer

Det er typisk at symptomene kommer først noen timer etter bestrålingen. Det kan være intense øyesmerter og en uttalt lysskyhet som gjør det nesten umulig å åpne øynene.

Behandling

Tilstanden går over av seg selv i løpet av en til to dager og etterlater vanligvis ingen langvarige plager. Ofte brukes en øyesalve med antibiotika, dels for å lindre plagene, dels for å unngå sekundær infeksjon. Smertestillende tabletter har også bra effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg