snøblindhet

Snøblindhet er egentlig en forbrenning av det overflatiske cellelaget på øyets hornhinne og øyets bindehinne forårsaket av ultrafiolett bestråling. Dette er oftest så smertefull at man ikke orker å åpne øynene og dermed blir «blind», (derav uttrykket 'snøblindhet'). Tilstanden har ikke noe med blindhet i vanlig forstand å gjøre og helbredes oftest hurtig uten varig mén.

Faktaboks

også kjent som:

fotokeratitt, keratoconjunctivitis nivalis

Årsaker

Snøblindhet sees først og fremst ved utilstrekkelig beskyttelse av øynene når man oppholder seg på en snødekket flate i høyfjellet på en tid av året da solen står høyt på himmelen. En lignende forbrenning kan oppstå under arbeid med sveiseapparatur (sveiseblink) eller ved bestråling i solarium uten nødvendig øyebeskyttelse.

Symptomer

Det er typisk at symptomene kommer først noen timer etter bestrålingen. Det kan være intense øyesmerter og en uttalt lysskyhet som gjør det nesten umulig å åpne øynene.

Behandling

Tilstanden går over av seg selv i løpet av en til to dager og etterlater vanligvis ingen langvarige plager. Ofte brukes en øyesalve med antibiotika, dels for å lindre plagene, dels for å unngå sekundær infeksjon. Smertestillende tabletter har også bra effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg