snøblindhet

Snøblindhet, forbrenning av det overflatiske cellelaget på øyets hornhinnen og i øyets bindehinne forårsaket av ultrafiolett bestråling. Snøblindhet er oftest så smertefull at pasienten blir «blind», idet han ikke orker å åpne øynene (derav navnet). Tilstanden har dog ikke noe med blindhet i vanlig forstand å gjøre. Snøblindhet helbredes oftest hurtig uten varig mén.

Faktaboks

Også kjent som

fotokeratitt, keratoconjunctivitis nivalis

Årsaker

Snøblindhet sees først og fremst ved utilstrekkelig beskyttelse av øynene når man oppholder seg på en snødekket flate i høyfjellet på en tid av året da solen står høyt på himmelen. En lignende forbrenning kan oppstå under arbeid med sveiseapparatur (sveiseblink) eller ved bestråling i solarium.

Symptomer

Det er typisk at symptomene inntrer først noen timer etter bestrålingen. Det kan være ganske sterke smerter i øynene og en betydelig lysskyhet som gjør at det er omtrent umulig å åpne øynene.

Behandling

Tilstanden går over av seg selv i løpet av 1–2 dager og etterlater vanligvis intet men. Ofte brukes en antibiotisk øyesalve; dels for å lindre plagene, dels for å unngå sekundær infeksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg