Soleksem er overfølsomhet for solens ultrafiolette stråler (UV-stråler), med utvikling av betennelsestilstand i ytre del av huden. Soleksem er en betegnelse som brukes på ulike former for solfremkalte utslett.

De mest aktuelle tilstander er vanlig solforbrenning og polymorft lysutslett, som er en hudsykdom uten kjent årsak, fremkalt av UV-stråler. Soleksem kan også skyldes at huden er blitt overfølsom for UV-stråler på grunn av direkte kontakt med ulike stoffer, eller inntak av visse legemidler. Dette kalles fotosensibilisering. Enkelte systemiske bindevevssykdommer, spesielt systemisk lupus erythematosus, fører også til økt følsomhet for sol.

Behandling

Behandlingen retter seg mot årsaken og vil være noe forskjellig ved de ulike tilstander som kan være bakgrunnen for soleksemet. Generelt vil solbeskyttelse være et viktig forebyggende tiltak. Soleksemet kan ofte dempes effektivt ved bruk av kortisonkremer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg