Solforbrenning, skade i ytre hudlag som skyldes sollysets påvirkning.

Årsaken er at energien i solens ultrafiolette lys, overføres til molekyler i hudcellene og fører til at disse for et øyeblikk endrer struktur (eksiteres). Når disse faller tilbake til sin opprinnelige form, oppstår det såkalte frie radikaler som har skadelig effekt på hudcellene.

Det kan oppstå ulike skader, fra akutt celledød til forandringer i cellekjernens arvemateriale (DNA). Hudcellene har enzymsystemer som identifiserer og reparerer slike DNA-skader, men noen skader er uopprettelige og vil da overføres til dattercellene når hudcellene deler seg. Slike DNA-skader vil akkumuleres gjennom livet og kan føre til kroniske solskader, spesielt solar keratose og i noen tilfeller hudkreft.

En akutt solforbrenning viser seg i løpet av timer etter soleksposisjonen og når sitt maksimum ca. ett døgn etter at solingen skjedde. Symptomene er rødhet, sårhet, varmefølelse og kløe i huden. I uttalte tilfeller kan det oppstå hevelse i huden og også blemmer og væskende områder. Den akutte reaksjonen går tilbake i løpet av noen dager og etterlater flassende hudområder og ujevne pigmenteringer, som kan bli permanente.

Solforbrenning kan behandles med kortisonkremer i den akutte fasen. Det er holdepunkter for at føflekkreft (malignt melanom) fremkalles spesielt av gjentatte solforbrenninger, mens andre former for hudkreft synes å være mer relatert til total stråledose gjennom livet.

Solforbrenning forebygges enkelt ved begrenset eksponering for sol og solbeskyttelse.

Hudtype Ueksponert hudfarge Hudens følsomhet for UV-stråling Effekt av soling
I Hvit Veldig følsom Lett brent, aldri brun
II Hvit Meget følsom Lett brent, av og til brun
III Hvit Følsom Av og til brent, lett brun
IV Lys brun Moderat følsom Sjelden brent, lett brun
V Brun Minimalt følsom Aldri brent, veldig brun (mørk brun)
VI Brun/svart Ufølsom Aldri brent, dypt pigmentert (svart)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.