Solbrent rygg

Ved solforbrenning skades cellene i overhuden og det oppstår en betennelse. I betennelsen kommer det mer blod og dermed flere hvite blodceller til huden for å reparere skadene. Det er den økte blodmengden som gir den røde fargen.

Solbrent rygg
Av /Shutterstock.

Solforbrenning er skade i ytre hudlag som skyldes sollysets påvirkning.

Faktaboks

Også kjent som
erythema solare

Årsaken

Årsaken er at energien i solens ultrafiolette stråler overføres til molekyler i hudcellene og fører til at disse for et øyeblikk endrer struktur. Når disse faller tilbake til sin opprinnelige form, oppstår det såkalte frie radikaler som har skadelig effekt på hudcellene.

Det kan oppstå ulike skader, fra akutt celledød til forandringer i cellenes arvemateriale (DNA). Hudcellene har enzymsystemer som identifiserer og reparerer slike DNA-skader, men noen skader er uopprettelige og vil da overføres til dattercellene når hudcellene deler seg. Slike DNA-skader vil samles opp gjennom livet og kan føre til kroniske solskader, spesielt solar keratose og i noen tilfeller hudkreft.

Symptomer

Solforbrent skulder
De akutte symptomene på solforbrenning er rødhet, sårhet, varmefølelse og kløe i huden. I uttalte tilfeller kan det oppstå hevelse i huden og også blemmer og væskende områder. Etter noen dager går den akutte reaksjonen over og etterlater flassende hudområder og ujevne pigmenteringer, som kan bli permanente.
Solforbrent skulder
Av /Shutterstock.

En akutt solforbrenning viser seg i løpet av timer etter solingen og når sitt maksimum omtrent ett døgn etter at solingen skjedde. Symptomene er rødhet, sårhet, varmefølelse og kløe i huden. I uttalte tilfeller kan det oppstå hevelse i huden og også blemmer og væskende områder. Den akutte reaksjonen går tilbake i løpet av noen dager og etterlater flassende hudområder og ujevne pigmenteringer, som kan bli permanente.

Behandling

Solforbrenning kan behandles med kortisonkremer i den akutte fasen. Det er holdepunkter for at føflekkreft fremkalles spesielt av gjentatte solforbrenninger, mens andre former for hudkreft synes å være mer knyttet til total stråledose gjennom livet.

Forebygging

Solforbrenning forebygges enkelt ved begrenset utsettelse for sol og ved bruk av solbeskyttelse.

Hudtyper

Hudtype Ueksponert hudfarge Hudens følsomhet for UV-stråling Effekt av soling
I Hvit Veldig følsom Lett brent, aldri brun
II Hvit Meget følsom Lett brent, av og til brun
III Hvit Følsom Av og til brent, lett brun
IV Lys brun Moderat følsom Sjelden brent, lett brun
V Brun Minimalt følsom Aldri brent, veldig brun (mørk brun)
VI Brun/svart Ufølsom Aldri brent, dypt pigmentert (svart)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg