Polymorft lysutslett er en vanlig hudsykdom som fremkalles av ultrafiolett stråling, og er en form for soleksem.

Faktaboks

Uttale
polymˈårft
Etymologi
av polymorf, 'mangeartet'
Også kjent som

engelsk polymorphic light eruption, PMLE

Årsak

Reaksjonen i huden minner om en allergisk reaksjon. Det er holdepunkter for at sollyset forårsaker dannelsen av et antigen i huden, som utløser en allergisk reaksjon. Både langbølget og kortbølget ultrafiolett stråling (UVA- og UVB-stråler) kan fremkalle utslettet. Det er ofte vanskelig å provosere frem utslettet ved hjelp av kunstige lyskilder som avgir ultrafiolett stråling.

Symptomer

Lysutslettet opptrer på hudområder som er utsatt for solbestråling, og fremkommer i løpet av fra noen timer opp til et døgn etter at bestrålingen fant sted. Utslettet består av røde, små knuter (papler), større knuter og i noen tilfeller væskende utslett. Utslettet kan være forskjellig fra person til person, men hos den samme personen vil det være ganske likt fra gang til gang. Utslettet klør. I uttalte tilfeller kan det komme utslett også på områder som ikke har vært direkte bestrålt av sol.

Reaksjonen er kraftigst på våren og tidlig på sommeren og kan avta gradvis utover sommeren, trolig som uttrykk for at huden blir herdet av solen. I uttalte tilfeller er sykdommen en stor plage og kan gjøre det vanskelig å oppholde seg utendørs om sommeren.

Diagnosen

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien, den kliniske undersøkelsen, og i tvilstilfeller mikroskopisundersøkelse av hudbiopsi. Sykdommer som kan ligne, og som kan være vanskelig å skille fra polymorft lysutslett er spesielt andre hudsykdommer som fremkalles eller forverres av sol, som lupus erythematosus discoides, systemisk lupus erythematosus, porfyria cutanea tarda og fotoallergisk og fototoksisk kontakteksem i forbindelse med fotosensibilisering.

Behandling

Redusert eksponering for sol, kombinert med solbeskyttelse, vil i mange tilfeller være tilstrekkelig behandling. Utslettet kan også behandles med kortisonkrem, og i vanskelige tilfeller kan det være aktuelt å bruke systemisk behandling med tabletter. Klorokin, som egentlig er et middel mot malaria, har god effekt i mange tilfeller. Prednisolon og andre former for immunsuppressiv behandling brukes også i noen tilfeller, dessuten kan lysbehandling være nyttig i behandlingen av denne sykdommen.

Prognosen

Prognosen varierer. I noen tilfeller varer plagene i mange år, men mange blir etter hvert bedre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg