solfaktor

Artikkelstart

Solfaktor er et tall som betegner beskyttelsesgraden av solkrem, og kalles også for solbeskyttelsesfaktor.

Faktaboks

Etymologi
engelsk sun protecting factor, SPF
Også kjent som

sun protection factor, SPF

SPF er basert på målinger med en måleenhet som kalles «minimum erythematous dose»(MED) hvor 1 MED er den minste dosen energi nødvendig for å gi lett rødhet i huden. SPF-verdi er beregnet som forholdet mellom MED-måling på beskyttet hud sammenlignet med ubeskyttet hud. Noe forenklet kan man si at SPF angir hvor mye lenger man kan være i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med om man ikke har noen form for solbeskyttelse.

Det er viktig å være klar over at denne beskyttelsen vil variere, og blant annet er avhengig av hudtype, intensitet av sollys og mengde solkrem som brukes. Lysere hudtyper trenger sterkere solbeskyttelse enn mørkere hud,

SPF, UVA og UVB

Solfaktortallet er standardisert. Selv om SPF-tallet angir grad av beskyttelse mot den delen av de ultrafiolette strålene som kalles UVB, skal alle solkremer på det norske markedet også inneholde en viss grad av beskyttelse mot UVA. UVB er de ultrafiolette strålene som har kort bølgelengde, høy energi og kan gi solbrenthet. UVA har lengre bølgelengde, mindre energi og går dypere ned i huden enn UVB hvor de bidrar til utvikling av rynker. Både UVB og UVA bidrar til utvikling av hudkreft, men det er UVB som sammen med antall solforbrenninger har størst assosiasjon til utvikling av føflekkreft.

Dobbelt så høy solfaktor vil ikke gi dobbelt så høy beskyttelse av huden. Noe forenklet kan man si at solfaktor 15 blokkerer 93 prosent av UVB-stråler, solfaktor 30 blokkerer 96 prosent av UVB-stråler og SPF 50 blokkerer 98 prosent av UVB-stråler. Solkrem med solfaktor 30 gir altså ikke så mye mer beskyttelse enn solkrem med Solfaktor 15, men dette kan likevel ha betydning for personer som blir fort solbrent.

Kreftforeningen anbefaler å bruke solkrem med minimum SPF 30.

D-vitamin

Eksponering av huden med sollysets ultrafiolette stråler av typen UVB, gir produksjon av D-vitamin som er viktig for blant annet oppbygging av beinvev. Mengden av D-vitaminproduksjon er avhengig av flere faktorer, og ved mangel på D-vitamin anbefales tilskudd gjennom kosten fremfor å eksponere huden for mer sollys. Bruk av solarium anbefales ikke, grunnet økt risiko for utvikling av hudkreft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Mona Stensrud

Hei, det er fint om denne setningen endres slik at det står faktor 30 i stedet for 15:
Kreftforeningen anbefaler å bruke solkrem med minimum SPF 15.
Det må gjerne lenkes til kreftforeningen.no/Solvett

Vennlig hilsen Mona Stensrud, Kreftforeningen

svarte Synøve Kamøy

Hei, Mona! Tusen takk for at du la merke til dette - veldig viktig å få det riktig. Jeg retter på det med en gang. Takk også for godt tips til videre lenking. Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg