sti på øyet

Artikkelstart

Sti på øyet er en vanlig, men noe upresis, betegnelse på en avgrenset infeksjon i øyelokkets kjertler. Symptomene og de objektive funn ved tilstanden vil avhenge av hvilke av øyelokkets mange kjertler som er påvirket. Infeksjonen er vanligvis forårsaket av bakterier, oftest av stafylokokker, men steril inflammasjon antas også å forekomme.

Faktaboks

Uttale

sti:

Etymologi
trolig beslektet med stige, egentlig ‘hevelse’
Også kjent som

hordeolum, byggkorn

stig (nyorsk), vagel (svensk), stye (engelsk), bygkorn (dansk), Gerstenkorn (tysk), näärännäppy (finsk)

Typer

Man skiller mellom ytre og indre sti. Ved ytre sti (latin hordeolum externum) sitter betennelsen i én eller flere av de små talg- og svettekjertlene som ligger rundt hårsekkene til øyelokkenes øyenvipper (cilier) (henholdsvis Zeiss' kjertler og Molls kjertler) på øyelokkskanten. I sin enkleste form opptrer da tilstanden som en rødlig, moderat ømfintlig kviselignende hevelse rundt en enkelt cilie. Hvis infeksjonen og hevelsen sprer seg til et større område foran øyelokkets bruskplate (tarsus), opptrer økt smerte og rødhet i øyelokket.

Ved en indre sti (hordeolum internum) er infeksjonen lokalisert til de langt større kjertlene (Meiboms kjertler), som er innleiret i øyelokkets tarsalplate. Også her blir øyelokket hovent og rødt. På grunn av det faste vevet som betennelsen nå er lokalisert i, medfører denne tilstanden også betydelig mer smerte enn en ytre sti.

Behandling

En lokalisert ytre sti rundt en av øyevippene tømmer seg oftest spontant i løpet av få dager, og dette kan påskyndes hvis man napper ut den cilien som omgis av hevelse og rødhet. Annen behandling er da vanligvis ikke nødvendig.

De første timene etter at rødhet og noe hevelse og rødhet debuterer, kan man også forsøke varme omslag og forsiktig massasje på øyelokket for å påskynde uttømming av infisert materiale fra påvirkede kjertler.

Ved mer uttalte symptomer gis antibiotikaholdig øyesalve minst et par ganger daglig.

Ved de ganske sjeldne tilfellene med svær hevelse, smerter og ledsagende feber vil systemisk antibiotikabehandling, eventuelt også kirurgisk tømming av puss, kunne bli aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg