Ytre sti
En ytre sti på øyet. Et område på nedre øyelokk er rødt og noe hovent.
Ytre sti
Av /Shutterstock.
Ytre sti

Ytre sti på øyet. Her er infeksjonen på øvre øyelokk som er blitt rødt og noe hovent.

Ytre sti
Av /Shutterstock.
Indre sti på øyet
Indre sti på øyet. Dette er ofte betydelig mer smertefullt enn ytre sti på øyet.
Indre sti på øyet
Av /Shutterstock.

Sti på øyet er en vanlig, men noe upresis, betegnelse på en avgrenset infeksjon i øyelokkets kjertler.

Faktaboks

Uttale

sti:

Etymologi
trolig beslektet med stige, egentlig ‘hevelse’
Også kjent som

hordeolum, byggkorn

stig (nyorsk), vagel (svensk), stye (engelsk), bygkorn (dansk), Gerstenkorn (tysk), näärännäppy (finsk)

Symptomene og de objektive funn ved tilstanden avhenger av hvilke av øyelokkets mange kjertler som er rammet av infeksjon. Infeksjonen er vanligvis forårsaket av bakterier, oftest av stafylokokker, men steril betennelse antas også å kunne forekomme.

Typer

Man skiller mellom ytre og indre sti.

Ved ytre sti (hordeolum externum) sitter infeksjonen i én eller flere av de små talg- og svettekjertlene som ligger på øyelokkskanten rundt hårsekkene til øyelokkenes øyenvipper (henholdsvis Zeiss' kjertler og Molls kjertler). I sin enkleste form opptrer da tilstanden som en rødlig, moderat ømfintlig, kviselignende hevelse rundt en enkelt øyenvipp. Hvis infeksjonen og hevelsen sprer seg til et større område foran øyelokkets bruskplate (tarsus), opptrer mer hevelse, rødhet og økt smerte i øyelokket.

Ved en indre sti (hordeolum internum) er infeksjonen lokalisert til de langt større kjertlene (Meiboms kjertler), som er innleiret i øyelokkets tarsalplate. Også her blir øyelokket hovent og rødt. På grunn av det faste vevet som betennelsen nå er lokalisert i, medfører denne tilstanden betydelig mer smerte enn en ytre sti.

Behandling

En lokalisert ytre sti rundt en av øyevippene tømmer seg oftest spontant i løpet av få dager, og dette kan påskyndes hvis man napper ut den øyenvippen som omgis av hevelse og rødhet. Annen behandling er da vanligvis ikke nødvendig.

De første timene etter at rødhet og noe hevelse og smerte ved indre og ytre sti debuterer, kan man også forsøke varme omslag og forsiktig massasje på øyelokket for å påskynde uttømming av infisert materiale fra rammede kjertler.

Ved mer uttalte symptomer gis antibiotikaholdig øyesalve minst et par ganger daglig.

Ved indre sti med svær hevelse, smerter og ledsagende feber gis også systemisk antibiotikabehandling, og i meget sjeldne tilfeller kan også kirurgisk uttømming av puss bli aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg