Typisk chalazion midt på øvre øyelokk

Chalazion er en avgrenset, kronisk betennelse i kjertler i øyelokket (Meibomske kjertler). Tilstanden er relativt vanlig og viser seg oftest som en uøm kul i øyelokket.

Faktaboks

Uttale

kjal'asion

Etymologi
av gresk khalazion, diminutiv av khalaza, ‘hagl, korn’

Årsaker

Chalazion skyldes at utførselsgangen til en Meibomsk kjertel er blokkert, enten på grunn av en betennelse eller fordi det talget den produserer har stivnet i utførselsgangen. Dette medfører at det hoper seg opp talg i denne, hvilket igjen fører til en, vanligvis steril, granulomatøs, kronisk betennelse i øyelokket. Noen ganger kommer tilstanden etter at man har hatt en vanlig bakteriell øyekatarr (konjunktivitt). Uansett vil man relativt ofte få en sekundær bakteriell infeksjon i kjertelen, og noen ganger i øyelokket omkring (blefaritt). Tilstanden sees oftest hos barn, ungdom og yngre voksne.

Symptomer

Ofte vil eneste symptom være en uøm kul i øyelokket. Hvis kjertelen/cysten er infisert vil kulen være øm med rødlig farge og med hevelse i øyelokket omkring. Noen ganger foreligger flere kuler (chalazi) i begge øyelokk samtidig.

Behandling og prognose

De fleste chalazier vil gå tilbake av seg selv, men det kan ta mange måneder. Hvis chalaziet er infisert, behandler man med antibiotiske dråper og salve; ofte kloramfenikol. Hvis hele øyelokket har blitt betent, kan det være nødvendig med behandling med antibiotika i tablettform. Varme kompresser over øyelokket, for eksempel i 15 minutter fire ganger daglig, kan bidra til at talget i utførselsgangen smelter slik at blokkeringen heves.

Hvis ovennevnte behandling ikke hjelper kan det bli nødvendig med en liten operasjon der man fra innsiden av øyelokket lager et vertikalt snitt inn mot chalaziet og skraper ut det grøtaktige innholdet. Mer sjelden og spesielt hvis øyelokket forblir fortykket i det aktuelle området, kan man prøve injeksjon med et steroid (dexametason) direkte inn i kulen. Det er ikke så sjelden at chalaziet kommer tilbake etter en tid, eller at man får samme tilstand et annet sted i samme eller andre øyelokk, men denne tendensen gir seg vanligvis i løpet av måneder.

Hos eldre pasienter bør man, hvis tilstanden ikke går tilbake, mistenke at det i stedet kan foreligge en form for hudkreft, vanligvis basaliom eller talgkjertelkarsinom. Dette må i så fall avklares med en biopsi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg