Subclavian steal syndrome, symptomer som skyldes forsnevring eller tilstopping av kragebensarterien (arteria subclavia) før avgangen av halsvirvelarterien (arteria vertebralis) til hjernen.

Symptomene fremkommer i forbindelse med bruk av armen på den syke siden. På grunn av nedsatt blodforsyning til armen vil blod kunne «stjeles» fra arteria vertebralis. Det vil si at blodstrømsretningen reverseres for å gi blod til armen og det vil kunne medføre svimmelhet og andre symptomer på nedsatt blodtilførsel til hjernestammen, slik som tale- og svelgforstyrrelser, dobbeltsyn og øresus. Armen vil dessuten kunne bli svekket og kald, med svak puls.

En undertype subclavian steal syndrome kan opptre hos pasienter som har fått gjort en koronar bypass operasjon. Ved koronar bypass operasjon benyttes ofte venstre arteria mammaria interna (også kalt arteria thoracica interna) for å lede blod til hjertets kransarterier. Også denne blodåren avgår fra arteria subclavia og ved tilstopping eller forsnevring av arteria subclavia kan bruk av venstre arm lede til reversering av blodstrømmen i bypassen til hjertet og gi hjertekrampe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg