Kjønnshormoner.

Kjønnshormoner. I binyrebarken dannes små mengder kvinnelig kjønnshormon (østron) hos menn og små mengder mannlig kjønnshormon (androstenedion) hos kvinner.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Androgener er en fellesbetegnelse for det mannlige kjønnshormonet testosteron, samt andre naturlige og kunstig fremstilte stoffer med testosteronlignende virkninger. De naturlige androgenene finnes hos begge kjønn, men i mye høyere konsentrasjon hos menn enn hos kvinner, derfor kalles de ofte for «mannlige kjønnshormoner».

Faktaboks

Uttale
androgˈener

Hos menn produseres de hovedsakelig (95 prosent) i testiklene (testosteron), mens den øvrige produksjon hos begge kjønn foregår i binyrebarken via androstendion.

Testosteron transporteres i blodet bundet til det kjønnshormonbindende proteinet SHBG (Sexual Hormon Binding Globuline). Testosteron omdannes til dihydrotestosteron (DHT), som sammen med testosteron binder seg til androgenreseptorer på ulike organer (prostata, sædblærene, bitestiklene) og nerveceller, hvor de har sin virkning. Androgenenes virkning er avhengig av individets alder og kjønn.

Virkning på menn

Hos gutter i puberteten er androgener avgjørende for utviklingen av de sekundære mannlige kjønnskarakteristika som dypt stemmeleie, økt muskelmasse, skjeggvekst, forandringer av huden, kjønnsbehåring og utviklingen av penis, prostata og sædblærer. Hos voksne menn er androgener nødvendige for å opprettholde seksuell lyst og evne (ereksjon, emisjon, ejakulasjon). De kan også gi økt muskelmasse og aggresjon (anabole steroider). Hos eldre menn er forstørret prostata en typisk effekt av androgener.

Virkning på kvinner

Hos jenter medfører androgener fra binyrene sekundære pubertetsforandringer, adrenarke, som kjønnsbehåring, fetere hud og eventuelt kviser. Hos voksne kvinner kan androgenpåvirkning gi økt seksuell lyst, men også økt kroppsbehåring, dypere stemme og økt muskelmasse.

Kvinner påvirkes i tillegg til androgener av andre kjønnshormoner som østrogen og progesteron som varierer syklisk i løpet av menstruasjonssyklusen. Østrogen og progesteron har ikke vist noen sikker påvirkning på kvinnenes seksualfunksjon, men en har fortsatt mangelfulle kunnskaper om kjønnshormonenes virkning på kvinners seksualfunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg