Androgener er en fellesbetegnelse for det mannlige kjønnshormon, testosteron, samt andre naturlige og syntetiske stoffer med testosteronlignende virkninger. De naturlige androgenene finnes hos begge kjønn, men i vesentlig høyere konsentrasjon hos menn enn hos kvinner, derfor kalles de ofte for de «mannlige kjønnshormoner».

Hos menn produseres de hovedsaklig (95 prosent) i testiklene (testosteron), mens den øvrige produksjon hos begge kjønn foregår i binyrebarken via androstendion.

Testosteron transporteres i blodplasma bundet (omtrent 98 prosent) til det kjønnshormonbindende proteinet SHBG (Sexual Hormon Binding Globuline). Testosteron omdannes til dihydrotestosteron (DHT), som sammen med testosteron binder seg til androgenreseptorer på ulike organer (prostatakjertelen, sædblærer, bitestikler) og nerveceller, hvor de har sin virkning. Androgenenes virkning er avhengig av individets alder og kjønn.

Hos gutter i puberteten er de avgjørende for utviklingen av de sekundære mannlige kjønnskarakteristika som stemmeleie, økt muskelmasse, skjeggvekst, forandringer av huden, kjønnsbehåring og utviklingen av penis, prostatakjertel og sædblærer. Hos voksne menn er androgener nødvendige for å opprettholde seksuell lyst og evne (ereksjon, emisjon, ejakulasjon). De kan også gi økt muskelmasse og aggresjon (anabole steroider). Hos eldre menn er forstørret prostatakjertel en typisk effekt av androgener.

Hos jenter medfører androgener fra binyrene sekundære pubertetsforandringer, adrenarke, som kjønnsbehåring, fetere hud og eventuelt kviser. Hos voksne kvinner kan androgenpåvirkning gi økt seksuell lyst, men også økt kroppsbehåring, dypere stemme og økt muskelmasse. Kvinner påvirkes i tillegg til androgener av andre kjønnshormoner som østrogen og progesteron som varierer syklisk i løpet av menstruasjonssyklusen. Østrogen og progesteron har ikke vist noen sikker påvirkning på kvinnenes seksualfunksjon, men en har fortsatt mangelfulle kunnskaper om kjønnshormonenes virkning på kvinners seksualfunksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.