Talkum
Talkum
Av /Shutterstock.
Lisens: CC BY 2.0

Talkum er finmalt talk. Talk er naturlig forekommende mineral bestående av hydrert magnesiumsilikat. Talkum er meget fint, lett, homogent, hvitt eller gråhvitt, glatt, litt fettet og luktløst. Det fester seg lett til huden, og det er praktisk talt uløselig i vann.

Faktaboks

Etymologi

via tysk 'Talk', fransk 'talc', fra arabisk

Bruk

Talkum brukes i både medisinske og kosmetiske pudder samt i andre kosmetiske produkter. Talkum motvirker og forebygger fukt og svette som ellers kan skape irritasjon og gnagsår. Det blir derfor brukt både av idrettsutøvere og på babyer.

Talkum brukes også som hjelpestoff i tablettproduksjon. Der fungerer det som glidemiddel og gir granulatene de ønskede flytegenskaper for å sikre at tablettene som produseres får riktig mengde virkestoff i seg.

Bivirkninger

Talkum kan gi alvorlig luftveisirritasjon hos barn. Derfor skal talkum som er ment til bruk på barn under tre år merkes med en advarsel om å holde pudderet vekk fra barnets nese og munn.

Bruk av talk på de ytre kjønnsorganene er klassifisert som mulig kreftfremkallende for mennesker. Spesielt er det risiko for eggstokkreft, som har vært mistenkt å ha sammenheng med slik eksponering. Noen av de store produsentene av babypudder jobber derfor med å erstatte talkum med andre innholdsstoffer som for eksempel maisstivelse.

Talkum forurenses lett med bakterier og må steriliseres før bruk. Det må ikke komme inn i åpne sår eller kroppens hulrom, fordi det lett fører til granulomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg