Toksisk sjokk-syndrom er en alvorlig sykdomstilstand som skyldes giftstoffer (toksiner) produsert av stafylokokker eller streptokokker.

Faktaboks

Også kjent som
TSS

Stafylokokk-TSS

Stafylokokk-TSS, også kalt tampongsyke, ble første gang beskrevet i 1973. Mange tilfeller har forekommet hos kvinner som har brukt tampong under menstruasjonen. Tampongen fremmer vekst av stafylokokker, og toksinene som bakteriene produserer, absorberes til blodet gjennom slimhinnen i skjeden. Pasienten utvikler et septisk sykdomsbilde med feber, frostanfall, utslett, kvalme, oppkast og diaré. Videre følger blodtrykksfall og sjokkutvikling med tegn til skade og funksjonssvikt i en rekke organer.

Stafylokokker kan isoleres fra skjeden, men blodkulturer er som regel negative. Tampongen må selvsagt ut, og behandling med antibiotika settes i gang. For øvrig må pasienten behandles som andre pasienter med septisk sjokk.

Hos noen kvinner er stafylokokker en del av den normale bakteriefloraen i skjeden, og sykdommen kan også ramme kvinner som ikke bruker tamponger. TSS kan utvikles hos både kvinner og menn hvis stafylokokker infiserer postoperative sår, posttraumatiske sår eller nesetamponader (se tamponade).

Streptokokk-TSS

Streptokokk-TSS er en invasiv streptokokkinfeksjon, og er den mest alvorlige sykdommen gruppe A-streptokokker kan gi. Sykdommen rammer oftest unge, ellers helt friske, mennesker mellom 20 og 50 år.

Oftest starter det hele med en infeksjon i bløtvev. Sykdomsbildet utvikles raskt og preges av alvorlig blodtrykksfall og svikt i funksjonen av flere organer. Omfattende henfall av muskulatur og hinner er hos mange en fryktet del av sykdomsbildet. Streptokokkene vil hos flertallet av pasienter kunne isoleres fra blodet, og hos nesten alle i prøver fra det infiserte vevet.

Ved streptokokk-TSS benyttes massiv behandling med to eller flere antibiotika, dessuten med sjokkbehandling og kirurgi med drenering og fjerning av sykt vev. Kirurgiske inngrep må ofte være omfattende, og amputasjon er ikke sjelden nødvendig. Til tross for intensiv behandling dør mange pasienter med denne alvorlige tilstanden.

Forekomst

Stafylokokk-TSS er i dag en sjelden tilstand i Norge, mens streptokokk-TSS er et ikke ubetydelig problem som kan se ut til å være økende. Det siste tiåret er det rapportert årlig om lag 200 tilfeller av alvorlig invasiv gruppe A-streptokokksykdom (GAS-sykdom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg