Periodontitt
Tann med periodontitt og tannkjøttlomme. Til venstre på tannen ses en frisk tannkjøttlomme (svart pil), mens det til høyre ses nedbrutt tannfeste med en dyp tannkjøttlomme (rød pil). De svarte prikkene indikerer dybden på tannkjøttlommen. Overflaten på tannkjøttet er tegnet med rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tanntråd i tannkjøttlomme
Tanntråd som føres ned i en frisk tannkjøttlomme.
Tanntråd i tannkjøttlomme
Tann
Snitt gjennom en jeksel. Alveolen er den fordypningen i kjeven som fylles av tannroten og det omliggende tannkjøttet.
Av /Store medisinske leksikon ※.

Tannkjøttlomme er en liten fordypning i tannkjøttkanten der tannkjøttet (gingiva) ligger inntil tannen.

En frisk tannkjøttlomme er opptil 3-4 mm dyp. I lommen er det gingivalvæske som skilles ut fra epitelcellene på innsiden av lommen. Hvis det blir liggende mye biofilm (bakteriebelegg) i tannkjøttlommen, vil immunsystemet reagere på dette og gi en betennelsesreaksjon (gingivitt). Da hovner tannkjøttet litt opp, og blør lett ved berøring eller ved tannpuss. Tannkjøttet er kledd med en slimhinne.

Ved tannsykdommen periodontitt er tannkjøttlommen dypere på grunn av nedbrutt tannfeste. Betennelsesreaksjonen gjør at det dannes tannstein i lommen og det er vanskelig å holde dette rent. Dette gir mer biofilm, som igjen forverrer betennelsen. Denne prosessen vil derfor være selvoppholdende helt til biofilm og tannsten fjernes.

Biofilm langs tannkjøttlommen i overgangen mot tannemaljen kan gi karies i tannen. I tidlig stadium kan dette ses som en hvit stripe i emaljen rett over tannkjøttkanten når tannen er pusset ren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg