Kjemisk symbol Tc, kunstig fremstilt, metallisk, radioaktivt grunnstoff, atomnummer 43. Det er fremstilt mer enn 20 radioaktive technetiumisotoper med nukleontall fra 91 til 110. Den lengstlevende isotopen, 98Tc, har relativ atommasse 97,907.

I medisinsk billeddiagnostikk bruker man isotopen 99mTc (metastabil, eksitert kjernetilstand). Den har en halveringstid på 6 timer. Gammastrålingen som sendes ut, registreres av et gammakamera ved pasienten og er grunnlaget for billeddannelsen.

Man kan koble technetium til mange forskjellige stoffer, og man bruker 99mTc for å undersøke fysiologiske forhold som blodgjennomstrømming og sykdomsprosesser i en rekke organer.

I Norge bruker man 99mTc ved alle nukleærmedisinske avdelinger. Til blodgjennomstrømnings- og funksjonsundersøkelser av hjertet bruker man 99mTc-isonitrit (sestamibi) og 99mTc-difosfin (tetrofosmin). Man kan påvise skjelettsykdommer med 99mTc-fosfat (se fosfor, skjelettscintigrafi). Ved å merke albuminpartikler (se albumin) med 99mTc kan man vurdere blodgjennomstrømningen i lungene (lungescintigrafi, se ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi). 99mTc-DTPA-aerosoler kan inhaleres for å vise fordelingen av luft i lungene (lungescintigrafi, se ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi). Man bruker 99mTc som natriumpertechnetat (NaTcO4) til undersøkelser av sentralnervesystemet. Se også nukleærmedisin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.