technetium - radiologi

Technetium er et grunnstoff som brukes innen radiologien.

Faktaboks

Uttale
technˈetium
Etymologi
av gresk tekhnetos, ‘kunstig’

I medisinsk billeddiagnostikk bruker man isotopen 99mTc (metastabil, eksitert kjernetilstand). Den har en halveringstid på 6 timer. Gammastrålingen som sendes ut, registreres av et gammakamera ved pasienten og er grunnlaget for billeddannelsen.

Man kan koble technetium til mange forskjellige stoffer, og man bruker 99mTc for å undersøke fysiologiske forhold som blodgjennomstrømming og sykdomsprosesser i en rekke organer.

I Norge bruker man 99mTc ved alle nukleærmedisinske avdelinger. Til blodgjennomstrømnings- og funksjonsundersøkelser av hjertet bruker man 99mTc-isonitrit (sestamibi) og 99mTc-difosfin (tetrofosmin). Man kan påvise skjelettsykdommer med 99mTc-fosfat gjennom skjelettscintigrafi. Ved å merke albuminpartikler med 99mTc kan man vurdere blodgjennomstrømningen i lungene med lungescintigrafi. 99mTc-DTPA-aerosoler kan inhaleres for å vise fordelingen av luft i lungene, også dette med lungescintigrafi (ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi). Man bruker 99mTc som natriumpertechnetat (NaTcO4) til undersøkelser av sentralnervesystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg