Technetium er et grunnstoff som brukes innen radiologien.

Faktaboks

Uttale
technˈetium
Etymologi
av gresk tekhnetos, ‘kunstig’

I medisinsk bildediagnostikk bruker man isotopen 99mTc (metastabil, eksitert kjernetilstand). Den har en halveringstid på seks timer. Gammastrålingen som sendes ut registreres av et gammakamera ved pasienten og er grunnlaget for bildedannelsen.

Man kan koble technetium til mange forskjellige stoffer og man bruker 99mTc for å undersøke fysiologiske forhold som blodgjennomstrømming og sykdomsprosesser i en rekke organer.

I Norge bruker man 99mTc ved alle nukleærmedisinske avdelinger. Til blodgjennomstrømnings- og funksjonsundersøkelser av hjertet bruker man 99mTc-isonitrit (sestamibi) og 99mTc-difosfin (tetrofosmin). Man kan påvise skjelettsykdommer med 99mTc-fosfat gjennom skjelettscintigrafi. Ved å merke albuminpartikler med 99mTc kan man vurdere blodgjennomstrømningen i lungene med lungescintigrafi. 99mTc-DTPA-aerosoler kan inhaleres for å vise fordelingen av luft i lungene, også dette med lungescintigrafi (ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi). Man bruker 99mTc som natriumpertechnetat (NaTcO4) til undersøkelser av sentralnervesystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg