Technetium er et grunnstoff som brukes innen radiologien.

I medisinsk billeddiagnostikk bruker man isotopen 99mTc (metastabil, eksitert kjernetilstand). Den har en halveringstid på 6 timer. Gammastrålingen som sendes ut, registreres av et gammakamera ved pasienten og er grunnlaget for billeddannelsen.

Man kan koble technetium til mange forskjellige stoffer, og man bruker 99mTc for å undersøke fysiologiske forhold som blodgjennomstrømming og sykdomsprosesser i en rekke organer.

I Norge bruker man 99mTc ved alle nukleærmedisinske avdelinger. Til blodgjennomstrømnings- og funksjonsundersøkelser av hjertet bruker man 99mTc-isonitrit (sestamibi) og 99mTc-difosfin (tetrofosmin). Man kan påvise skjelettsykdommer med 99mTc-fosfat gjennom skjelettscintigrafi. Ved å merke albuminpartikler med 99mTc kan man vurdere blodgjennomstrømningen i lungene med lungescintigrafi. 99mTc-DTPA-aerosoler kan inhaleres for å vise fordelingen av luft i lungene, også dette med lungescintigrafi (ventilasjons-/perfusjonsscintigrafi). Man bruker 99mTc som natriumpertechnetat (NaTcO4) til undersøkelser av sentralnervesystemet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.