Hjerne.

Hjerne. Forenklet tegning av den sentrale delen av hjernens indre overflate, som de såkalte «limbiske strukturer» er projisert inn på. Dette er et område rundt thalamus med en krets av kjerner som delvis står i forbindelse med hverandre.

Av /KF-arkiv ※.

Det limbiske system er et sammenknyttet nettverk i hjernen av sentrale bark- og kjerneområder. Disse områdene er de utviklingshistorisk eldste delene av storhjernen (allocortex). De danner en bue- eller ringformet struktur omkring hjernebjelken (corpus callosum) og deler av hjernestammen.

Faktaboks

Etymologi
av latin: limbus, ‘grense, rand’
Limbiske system
Det limbiske system er et system med sammenknyttede barkområder og kjerneområder i hjernen. Det tilhører de eldste delene av storhjernen. Disse danner en ringformet struktur omkring hjernebjelken (corpus callosum). Her illustrert i medialflaten av høyre hemisfære.

Funksjon

Det limbiske system er egentlig ikke noe sammenhengende, lukket 'system', da de enkelte delene ufører forskjellige oppgaver. Disse oppgavene kan til dels utføres også av andre deler av hjernen. Områdene som hører til det limbiske system ligger i hjernens mediale del, og ble tidligere kalt luktehjernen (rhinencephalon), som hos mennesket bare representerer mindre områder direkte tilknyttet luktesansen.

Det limbiske system inneholder sentre for regulering av autonome funksjoner som åndedrett og blodtrykk. Det er også av betydning for seksuell atferd, hukommelsen og vurderingsevnen, samt affektreaksjoner som frykt og sinne.

Organisering

Et viktig limbisk barkområde er gyrus cinguli. Dette området er en vinding som går i en bue direkte over hjernebjelken i den mediale veggen av hjernehalvdelene. Denne vindingen har betydning for vår evne til organisering og planlegging.

Hippocampus er et annet område som befinner seg medialt i gulvet på nedre 'horn' i sideventriklene. Hippocampus spiller en viktig rolle for hukommelse og læring. Hippocampus er særlig godt utviklet hos mennesker.

Fornix cerebri er en bue av fiberstruktur innenfor den mediale veggen av hjernehalvdelen. Den er et bindeledd mellom hippocampus og corpora mamillaria fortil og er en del av luktebanen.

Mandelkjernen (amygdala) er egentlig en samling mindre kjerner i det indre av tinninglappene, med forbindelse til hjernebarken, hypothalamus og thalamus. Også dette området har betydning for hukommelse og sosial adferd.

Deler av det limbiske system vil undergå funksjonelle og strukturelle endringer ved gjentatt skadelig bruk av rusmidler. Disse endringene er av betydning for opprettholdelsen av rusmiddelavhengighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg