limbiske system

Det limbiske system danner en ringformet struktur rundt hjernebjelken (corpus callosum), hvor gyrus cinguli er avmerket med grønt.

Artikkelstart

Det limbiske system er et system av funksjonelt sammenknyttede bark- og kjerneområder, som en samlebetegnelse på de utviklingshistorisk eldste delene av storhjernen. Disse danner en ringformet struktur omkring hjernebjelken (corpus callosum). Et viktig limbisk barkområde er gyrus cinguli.

Faktaboks

Etymologi
av latin: limbus, ‘grense, rand’

Disse områdene i hjernens mediale del ble tidligere kalt luktehjernen (fra gresk: rhinenkefalon), men hos mennesket er bare mindre områder direkte tilknyttet luktesansen.

Det limbiske system inneholder sentre for regulering av autonome funksjoner som åndedrett og blodtrykk. Det er også av betydning for seksuell atferd, samt emosjonelle affektreaksjoner som frykt og sinne.

Et område, hippocampus, som er særlig høyt utviklet hos mennesket, spiller en viktig, men ennå ikke fullstendig kartlagt rolle for hukommelse og læring.

Deler av det limbiske system vil undergå funksjonelle og strukturelle endringer ved gjentatt rusmiddelmisbruk. Disse endringene er av betydning for opprettholdelsen av rusmiddelavhengighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg