tjærebehandling

Artikkelstart

Tjærebehandling er behandling av hudsykdommer ved hjelp av tjærepreparater som inneholder steinkulltjære. Man bruker tjære i konsentrasjoner fra 2 % og sterkere i en passende salve eller krem, eller i ren form ved å pensle tjæren direkte på utslettet.

Virkemåte

Behandlingen bygger på erfaring, og det er ikke klarlagt hvilke av tjærens innholdsstoffer som er mest virksomme. Steinkulltjære har en mild betennelseshemmende effekt og kan også dempe celledelingen i overhuden.

Bivirkninger

Tjærebehandling fører blant annet til sjenerende lukt og misfarging av tøy. Steinkulltjære er dessuten fotosensibiliserende, det vil si at hud som er påsmurt tjære, blir ømfintlig for sollys.

Tjærestoffer kan virke kreftfremkallende. Det er imidlertid betydelig dokumentasjon som viser at tjære brukt i behandling av hudsykdommer, ikke medfører påviselig økt risiko for å utvikle hudkreft. Man vet ikke hvorfor det er slik, en mulig forklaring er at behandlingen er så besværlig at bruken i praksis blir begrenset og kortvarig.

Utvikling av alternativer til kortisonkremer, som D-vitaminanaloger og lokale kalsinevrinhemmere, har redusert behovet for tjærepreparater. Behandlingen kan imidlertid i noen tilfeller fortsatt være aktuell, spesielt ved kroniske eksemer der andre former for lokalbehandling ikke løser problemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg