Kalsinevrinhemmere er legemidler som brukes til å behandle sykdommer der immunforsvaret må dempes, som hos pasienter med for eksempel organtransplantasjon, psoriasis og leddgikt.

Faktaboks

Uttale

kalsinevr'inhemmer

Også kjent som

calcineurinhemmer

Virkning

Kalsinevrinhemmere reduserer kroppens immunreaksjon ved å hemme det kroppsegne signalstoffet kalsinevrin. Kalsinevrin er sentralt i produksjon og frigjøring av T-celleaktiverende cytokiner. Ved å hemme kalsinevrin motvirkes aktivering av immunsystemet. Hemming av immunsystemet er viktig blant annet hos pasienter som har blitt transplantert, for å redusere risikoen for organavstøtning.

Bruk

Kalsinevrinhemmere brukes når man ønsker å redusere immunresponsen i kroppen. De kan for eksempel brukes ved organtransplantasjoner eller autoimmune sykdommer der friske celler angripes av immunsystemet. Bruk av kalsinevrinhemmere har siden 1980-årene revolusjonert transplantasjonsmedisin.

Preparater

De kalsinevrinhemmerne som finnes i Norge er ciklosporin, takrolimus og pimecrolimus.

Bivirkninger

Nedsatt nyrefunksjon er en vanlig bivirkning ved bruk av kalsinevrinhemmere. Høyt blodtrykk er også en vanlig bivirkning. Kroppen blir mer utsatt for infeksjoner fordi slike legemidler nedsetter kroppens immunreaksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg