Toleranseutvikling er i farmakologien utvikling av toleranse for en bestemt virkning av et legemiddel (se også tilvenning). Utviklingen av toleranse kan være uttrykk for at homeostatiske mekanismer (se homeostase) trer i funksjon for å motvirke legemiddelets effekter på normale funksjoner. Slike homeostatiske mekanismer vil derimot ikke motvirke effekter på funksjoner som i utgangspunktet var patologiske og som er normalisert som følge av legemiddelet. For eksempel kan bivirkninger som oppleves ved en enkelt dose, som kvalme eller tretthet, bli gradvis mindre og til slutt forsvinne helt når legemiddelet brukes sammenhengende over lengre tid (dager eller uker). I denne sammenhengen er toleranseutvikling nyttig.

I andre sammenhenger utvikles det toleranse for en ønsket virkning, slik at dosene stadig må økes for at man skal oppnå tilfredsstillende effekt. Økt eliminasjonshastighet (økt metabolisme) som følge av enzyminduksjon kan også bidra til toleranseutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg