Trombolytiske legemidler
Virkning av trombolytiske legemidler på arterielle tromber (blodpropp).
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Trombolytiske midler er en gruppe legemidler som løser opp blodpropper. Dette kan for eksempel være i forbindelse med hjerteinfarkt, hjerneslag og blodpropp i en vene (venetrombose).

Faktaboks

Uttale
trombolˈytiske midler
Også kjent som

fibrinolytika

Virkningsmekanisme

Blodpropper består blant annet av et nettverk av en type proteintråder kalt fibrin. For å løse opp blodproppen må fibrin ødelegges av enzymet plasmin. Trombolytiske legemidler virker ved å aktivere plasmin. Det aktiverte plasminet kan starte nedbrytningen av fibrin og dermed løse opp blodproppen. De vanligste trombolytiske midlene brukt i Norge stimulerer dannelse av plasmin.

Preparater

De trombolytiske midlene som finnes i det norske markedet er alteplase (handelsnavn Actilyse), tenekteplase (Metalyse) og defibrotid (Defitelio).

Bivirkninger

De viktigste bivirkningene er blødninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg