Alteplase er et legemiddel som løser opp blodpropper, det vil si et trombolytisk middel. Det virker ved å aktivere kroppens eget system for å løse opp blodpropper, det fibrinolytiske systemet. Legemiddelet brukes blant annet ved hjerteinfarkt.

Virkningsmåte          

Alteplase vil i likhet med andre trombolytiske midler aktivere proteinet plasminogen, slik at enzymet plasmin dannes. Plasmin bryter ned nettverket av proteintråder kalt fibrin. Fibrinnettverket er viktig under dannelsen av blodpropp, ettersom det fanger opp cellene som bygger opp blodproppen. Ved nedbrytning av fibrinnettverket vil blodproppen løses opp.

Bruk

Alteplase har flere bruksområder. Det har god effekt på blodpropper som oppstår både i den venøse og den arterielle delen av kretsløpet. Blodpropp i arterieveggen i hjertet, hjernen og bena er eksempler på arterielle tromboser, blodpropp i bekkenet er et eksempel på venetrombose. I bena kan blodpropper oppstå både i arterier og vener.

Alteplase kan også brukes ved blodpropp i lungen (lungee imboli). Videre brukes legemiddelet i behandlingen av akutt hjerteinfarkt.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen av alteplase, og andre trombolytiske midler, er økt risiko for blødninger. Behandlingen skal avsluttes dersom man opplever alvorlige blødninger.

Forsiktighetsregler

Alteplase skal helst ikke brukes av gravide og ammende. Dette gjelder også nylig opererte pasienter.

Produksjon

Aktiveringen av plasminogen foregår naturlig i kroppen ved hjelp av såkalte plasminogen-aktivatorer (t-PA) som dannes på innsiden av blodårer (endotel). Alteplase er syntetisk t-PA som fremstilles ved hjelp av rekombinant bioteknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg